Подай сигнал

Лиляна Павлова: БСП мина в антиевропейската писта

Ако Европа не е силна, няма да устои на натиска на САЩ и Китай, смята кандидат-депутатът на ГЕРБ

Интервю

от Руслан Йорданов 1252 прегледа 0

В разгара на предизборната кампания Лиляна Павлова дойде в Пловдив за втората вечер на Фестивала на светлините. „Сигурна съм, че ще бъде страхотно шоу“, каза пред „Марица“ поставената на седмо място в листата на ГЕРБ и СДС.


Тя припомни, че първото издание на Фестивала на светлините, което се организира със съдействието на Еврокомисията и Европарламента, бе в София миналата година по време на Българското председателство. Павлова се срещна с граждани и бизнесмени, обиколи Цар-Симеоновата градина и разговаря с избиратели пред шатрата на ГЕРБ на Главната.

Г-жо Павлова, по какво тази предизборна кампания за Европейския парламент се отличава от предишните?

Тази кампания се отличава по няколко неща. Първо, по принцип на европейските избори няма висока избирателна активност. Затова едно от предизвикателствата, които стоят пред нас, е да мотивираме хората да гласуват. Другото по-различно е, че за нашите основни опоненти тази кампания не е битка, в която да излезем и да изложим своите програми, политики, идеи по интелигентен начин.

Трябва да кажем кое е различното и кое е общото, за какво ще се борим и за какво ще се обединим в общи надпартийни каузи. Вместо това срещу нас се води агресивна кампания, насочена към сваляне на правителството от власт, което няма нищо общо с европейските избори.

Води се компроматна война с всички средства, сили и методи - формална и неформална. Кампанията ми се струва доста по-радикална. Това също е предизвикателство, защото ние се опитваме да водим позитивна, добронамерена кампания.


Също да бъдем търпеливи и смирени, защото смятаме, че това е правилният път. Да бъдем между хората, да чуем техните проблеми, защото европейските политики им се струват отдалечени. Понякога им се струва, че те не влияят върху ежедневието им. Трябва да преведем политиките на ЕС на разбираем език и да обясним защо са важни. Както и какво можем да направим, ако ни изберат.

Борисов и Цветанов формулираха като една от задачите на кампанията борбата с популизма, който набира сила.

Това е проблем, който не касае само нас. На общоевропейско ниво крайният национализъм и тежкият популизъм са модерни. Той е голяма заплаха за Европа. Дават се странни обещания. Едва ли не се поставят под съмнение единността, стабилността и основните принципи, върху които стои Европа. Важно е днес да бъдем по-единни от всякога.


Когато започва да се налага тезата, че едва ли не трябва да има повече национални правителства и по-суверенни държави, се пропуска нещо много важно - само ако сме единни, можем да решаваме проблеми, които една държава сама не може да реши. Дали става дума за борбата с тероризма, или за проблема с миграцията, климатичните промени, конкурентоспособността на европейската икономика. Ако ЕС не е силен икономически субект, няма да може да устои на силните конкуренти в лицето на Америка и Китай.


В същото време ние искаме да запазим младите хора, да намалим младежката безработица и да създадем 5 млн. нови работни места на европейско ниво. Това става с единство и сплотяване. Така че всички подобни тези са разрушителни и могат да доведат до много сериозна криза.

На първите евроизбори през 2007 г. тогавашният премиер Станишев обясняваше, че БСП е единствената проевропейска партия. Виждаме днес, че на „Позитано“ 20 са разделени между Европа и Русия, докато традиционните десни партии са в насипно състояние. Изглежда, европейската писта остана само за ГЕРБ.

Наблюдаваме процесите вляво със съжаление. Защото БСП наистина беше проевропейска партия, от каквато България се нуждае. Както човешкото тяло, и държавата се нуждае от ляв и от десен крак.

Стабилната левица и стабилната десница са важни. Виждаме в левицата крайни антиевропейски течения. В листата на БСП има хора, които са за излизане от ЕС, макар и да са на малко по-задни места.

Листата е начин да премерим пулса на левицата, а пулсът им е антиевропейски и антисистемен. Едно говорят у нас, друго гласуват в Европарламента. Дали ще им замразят членството в ПЕС, не е от такова значение за нас, но това е опасно за България. Предстоят важни дебати и решения на общоевропейско равнище и ние трябва да имаме партньор, с който да постигаме общи национални цели и да наложим определени позиции.

И е опасно, ако нямаме партньор вляво. С грозната кампания, която водят с обиди и компромати, дали си дават сметка, че на следващия ден след вота ще трябва да работят пак с нас. Или те просто отиват да громят държавата и да петнят името на България. Искат да ни бъдат спрени еврофондовете и да бъде снето цялото доверие от нас. Не мога да повярвам, че българи могат да тръгнат по този начин срещу страната си.

Някои социологически агенции дават преднина на БСП. Това притеснява ли ви?

Има проучвания, които дават преднина на тях, и такива, които дават преднина на нас. Рано е да се каже. Нека да не се замерваме с числа, защото много зависи коя агенция е провела изследването. Зависи и от нагласите на хората, които се променят в последния момент. Така че аз въпреки всичко се надявам, че разумът на хората ще надделее.


Присъствието на Румен Гечев в листата трябва да напомни на всички българи, че левицата иска да прати в Европа човека, който фалира българската икономика и държавата през 1996-97 г. Надявам се, че българите нямат къса памет и ще си спомнят какво им се случи през Виденовата зима със същите стари муцуни, които са и в тази листа.

Ние може да не сме безгрешни, но когато има проблем, си поемаме отговорността. Където трябва - с оставки, където трябва - взимаме мерки и предлагаме решения. Надявам се наистина хората да не се поддадат на тази пропаганда, а тя е много силна.

Имате ли специално послание към пловдивчани?

Имах много интересни срещи в региона с гражданите и с бизнеса, със строители и с хора на улицата. Пловдив е много специален регион. Той е примерът, към който се стремим да придвижим например Северозапада. Пловдив е страхотна комбинация - образование, развиващ се бизнес и инвеститори, които отварят нови работни места, а също и подкрепа от държавата, която създава инфраструктурата. Това е правилната формула за успех на Пловдив.

Сега е времето да надградим постиженията - Пловдив е „икономически тигър“, защото привлича бизнеса. Регионът има нужда от изграждане на допълваща инфраструктура. Другото е модерното инвестиране чрез финансови инструменти и финансов инженеринг. Трябва да заложи също на високи технологии и иновации, защото тук има потенциал. Те дават възможност не просто за повече работни места, но и те да са високоплатени.


Понеже Пловдив няма да има свой представител в Европарламента, аз съм готова да бъда вашият европейски депутат и да защитавам вашите интереси в Европа и да отворя свой офис в града, ако бъда избрана.

Малко събития от Европредседателството се проведоха в Пловдив през 2018 г. Какъв е отзвукът сред европейските политици и медии за Европейската столица на културата?

Официалните събития на Председателството бяха в София, защото такова бе решението от съображения за сигурност. Имахме съпътстващи събития, включително и в Пловдив. Имаше специални визити на най-високо ниво в сектор „Отбрана“. Членовете на КОРЕПЕР (Комитета на постоянните представители) посетиха града.


Благодарение на Пловдив успяхме да популяризираме най-ценното от нашата история, култура, археология, традиции и това беше уникална възможност. Градът ви беше силно презентиран по време на цялото председателство и много делегации го посетиха. Отзвукът, включително и в чуждестранните медии, беше страхотен.

Коментари


Гъци ,гъци ,гъци ......

Нагла корумпирана свиня.

Бих искал сега 'Марица' да интервюира и човек на БСП ,да не излезе че са Гербери