Лихвите по ипотеките паднаха

Лихвите по кредитите достигнаха рекордно ниски нива. В момента промоционалните лихви по ипотечните кредити вървят 2.7-3.1%, а стандартните се движат между 2.95-3.5%. При потребителските кредити също има намаление от началото на годината, като сега те се движат между 4.75-6.5%, коментираха кредитни консултанти пред „Монитор“.

По-ранните прогнози на Българска народна банка (БНБ), че ще има ръст в цените на кредитите в средата на тази година, не се сбъднаха. Не само че това не се случи, но и част от банките у нас допълнително смъкнаха цената на кредита. Въпреки това

потребителите все пак трябва да са внимателни

„Всеки човек трябва добре да прецени възможностите си и да не ги надскача, защото един кредит може да донесе ползи, но може и да доведе до сериозни проблеми“, коментира експертът Тихомир Тошев. Така човек може да изтегли по-голяма сума, отколкото е способен да обслужи. Данните на БНБ сочат, че за първите 6 месеца на 2019 г. има ръст във всички сегменти на кредитирането в сравнение със същия период на миналата година. Само за второто тримесечие потребителските кредити у нас са с 13.3% нагоре и се равняват на 11.95 млрд. лв. Жилищните кредити възлизат на 11.62 млрд. лв. в края на юни. 3 месеца по-рано те са били 11.26 млрд. лв., а година преди това – 10.23 млрд. лв. Подобреният кредитен сектор показва, че не само домакинствата, но и бизнесът взимат назаем повече заради добрите условия и ниските лихви. „Въпреки това всички трябва да са внимателни при задлъжняването, защото един кредит се тегли за няколко дни до един месец, но се обслужва от няколко години до 30 години“, завърши Тошев. Той посъветва добре да се запознаваме с условията по кредита, какви месечни разходи ще трябва да обслужваме и дали ще можем да ги поемем за дълъг период от време.

Столичани теглят ипотечни кредити за средно 135 хил. лв.

което е и над средните 100-105 хил. лв. за страната. Основната причина е, че имотите в София са по-скъпи. При потребителските кредити средният размер е 15 хил. лв., като в по-малките градове на страната той се движи между 5-6 хил. лв. Софиянци отново надвишават средният размер като взимат назаем малко над 20 хил. лв. Запазва се тенденцията да търсим пари от банките за ремонти и подобрения в дома, както и ново обзавеждане.

Лошите кредити за последните 3 години намаляват и са под 2%. Българинът до голяма степен си дава добра сметка какви кредити да тегли и дали може да ги обслужва. Но не трябва да забравяме кризата от 2009-2014 г., когато лошите кредити надхвърлиха 20% и много хора направиха грешните стъпки, предупреждават още консултантите. Тези 2% са нормални за пазара и положението е същото както в Европа, така и в САЩ. Освен погрешна преценка, понякога може да изникнат неблагоприятни случки, които да задължат хората да обслужат кредитите си. По време на кризата лошо повлия ръстът на безработицата, по-ниските доходи и големите суми, невъзможни за покриване.

Теглените в евро средства пък се покачват леко нагоре

като 4% от всички жилищни кредити са в евро, а 96% са в български лева. „Левът е предпочитаната валута, защото повечето банки предлагат малко по-добра лихва, когато кредитът е в левове, и малко по-висока в евро“, поясни Тошев. Средните размери на кредитите в евро са същите, както тези в левове, но лихвата е между 0.1-0.3% по-висока в част от финансовите институции.

Годишният процент на разходите (ГПР) няма голяма разлика, особено при кредити за имоти. Той се движи между 0.1-0.3% над лихвата, защото банките бяха законово ограничени да поставят много нови допълнителни такси и разходи към ипотечните кредити. В момента, като теглим ипотечен кредит, имаме минимална лихва и разходи в началото. Задължителната застраховка на живот вече не прави голяма разлика в лихвата и ГПР-то, както беше преди 3-4 години. И в момента, ако лихвата е 2.8% към даден кредит, то процентът на разходите ще е към 2.86-2.87%. Така че ГПР-то винаги се движи с 0.2-0.4% над лихвата по кредита.

Скорошен доклад на БНБ обаче прогнозира, че ниските лихви ще се запазят до края на годината, а през 2020 г. те може да нараснат. „Аз лично, наблюдавайки пазара, не очаквам следващата година да има ръст на лихвите, както и през тази година не се случи такъв“, коментира Тошев. Според него лихвите няма да паднат, а вместо това ще задържат сегашните си нива и през следващата година.

Експерти съветват: Застраховка при заемането на пари

Когато избираме ипотечен кредит, трябва да следим освен лихвата, ГПР-то, но и всички други разходи, които не влизат в тази сума. Важен елемент е животозастраховането. „За последните 15 години виждаме, че застраховка „Живот“ към ипотечния кредит е нещо изключително полезно и може да спаси семейството от сериозна финансова задлъжнялост“, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев. Затова и тази част от заема също трябва да се вземе предвид в разходите заедно с финансовите възможности на домакинството и доколко то може за дълъг период от време да обслужва задължението си.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?