Подай сигнал

Летище Пловдив на червено

За първите три месеца на 2019-а броят на пътниците е намалял почти двойно спрямо същия период на миналата година

Бизнес зона

от Мария Петрова 3275 прегледа 0

Летище Пловдив на червено

Летище Пловдив е на червено от началото на годината. Това сочи отчетът за финансовите показатели на дружеството за периода януари-март 2019 г. За първото тримесечие на годината броят на обслужените самолети е бил 350 спрямо 510 за същия период през 2018 г., което е намаление с над 30 процента. Според заложения план дружеството е „гонело“ 690 самолета. Респективно на това с 20 процента е намаляло и зареденото авиационно гориво - 853 тона, спрямо 1073 тона година по-рано.


Почти двойно е намалял и броят на пътниците, преминали през аеропорта (януари-март 2019 г.) - 29 048, спрямо 51 146 (януари-март 2018 г.). За първите три месеца на 2019 г. приходите от авиационни услуги също бележат спад ​-намалението е с 91 хил. лв., или почти 25 на сто. С над 30 процента на минус са и приходите от търговска дейност - от 320 000 лв. на 212 000 лв. Завишение има единствено на приходите от оперативна дейност с 2,74%.


От отчета е видно, че на фона на занижените приходи има увеличение на разходите със 107 хил. лв., което представлява ръст от 9,92% спрямо предходния период. Най-съществено е увеличението на разходите за външни услуги. Това се дължи на сключен договор с РД ПБЗН МВР (Пожарната)-Пловдив в последно тримесечие на 2018 г., по силата на който летището плаща по 70 хил. лв. на месец.


Като цяло финансовите показатели за периода януари - март 2019 г., сравнен със същия година по-рано, показват загуба от над 13 хил. лв. Според запознати отрицателните резултати на аеропорта се дължат, от една страна, на по-слабия чартърен зимен сезон 2018/2019 г, както и на спиране на полетите до Милано и Брюксел от нискотарифния превозвач Райънер. Те стартираха през октомври 2017 г. и бяха преустановени от 1 ноември 2018 г. Имало очаквания да бъдат подновени и включени в лятното разписание на Летище Пловдив от 1 април тази година, но до момента няма такива планирани полети. Аеропортът обслужва единствено редовната линия до Лондон, както и чартъри на авиокомпаниите S7, Thomas Cook, Arkia. Относно стопираната концесия на Летище Пловдив от Министерство на транспорта съобщиха, че докато не приключи концесионната процедура със софийското летище, която в момента е на ход, няма да се обявяват други.

Коментари


Бах тва червено.......13к за три месеца. На Нефтохим-ЛУКОЙЛ колко е,знаете ли?

Ще го преместим до топлофикация та да е по близо до София

За кво му е летище на Пловдив - всички селяни си живеят тука, праскат суджук с домашнярка и пръцкат навред.. за кво им е летище?!

Каква културна столица и туризъм без летище,......малоумници????

Ами нали това целяхте да го съсипете, е това вече е факт. Сега ще го продадете за дребни стотинки на наш човек и ще се приключи. А пък хората трябва да бият път до летище София, вместо да им се създаде удобство.

Така става като махнаха другарката Павлинка от борда. А тя е широк спец - оправи общинския съвет, оправи кметството, оправи и секретарството, тъкмо щеше да оправи и летището и завистливци я махнаха. Сега оправя синдикатите в университета.

Личи си, че новият управител от ГЕРБ умишлено тласка летището към фалит. Но, идат избори ;)