Лесна зимнина за студената зима

Ето как бързо и лесно можем да приготвим лютеница и туршия за зимата.

 

Лютеница на фурна

Необходими продукти: 3 кг  червени чушки, 2 кг домати, 1 кг патладжан, 600 г моркови, 2/3 ч.ч. захар, 1/3 ч.ч. смес от винен оцет и тъмен "Балсамико" в съотношение 50:50, 3 с.л. сол, 1 1/4 ч.ч. олио, 2 глави чесън, 1 1/2 връзки магданоз, черен пипер, кимион

Начин на приготвяне: Зеленчуците се нарязват, патладжанът и доматите се посоляват и отцеждат. Всичко се поставя в дълбока тава и се добавят захарта, солта, двата вида оцет и олиото. Пекат се във фурна на 250 градуса, отнема около 2 часа. Добавя се нарязаният на филийки чесън и се връща във фурната за десетина минути. После се слага магданозът, охлажда се и се пасира. Изсипва се бурканчета и се стерилизира 15 минути.

 

Туршия без варене

Необходими продукти: моркови, карфиол, зелени и червени чушки, зелени домати, зеле, целина, захар, оцет, сол, аспирин

Начин да приготвяне: В 3-литров буркан налейте оцет до долния ръб и добавете 4 с.л. сол, 4 с.л. захар и 4 аспирина. Наредете зеленчуците - зелето и карфиолът се нарязват на големи парчета, останалите зеленчуци може да слагате цели. Залейте с вода догоре и затворете с капачка. Разклатете буркана добре и го обърнете върху вестник за една нощ, за да видите дали капачките са захванали здраво. Ако на сутринта вестникът е сух, приберете на хладно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?