Подай сигнал

Лекарският съюз удря рамо на медсестрите за протеста

Време е заплащането и условията за труд в сектора да станат адекватни на отговорностите в тази важна професия, призовава д-р Венцислав Грозев

Здравеопазване

от Марица вест. 596 прегледа 0

Лекарският съюз удря рамо на медсестрите за протеста

В деня на професионалния празник на специалистите по здравни грижи - 12 май, Българският лекарски съюз апелира към солидарност с исканията на родните професионалисти по здравни грижи. Те настояват за достойно заплащане на медицинския труд, ясен регламент при упражняването му, осигуряване на необходимите условия за работа, възможности за продължаващо обучение и ясна стратегия за повишаване авторитета и социалния статус на медиците. Това се казва в апел на съсловната организация, подписан от председателя д-р Венцислав Грозев.

„Нека не забравяме, че грижата за здравето е не само лекуване. Тя е разбиране на чуждата болка, съпричастност, себераздаване. Ето защо заслужава стимули, доверие, обществено почитание и респект, а не отричане, не физически и морални посегателства“, отбелязва д-р Грозев.

„Отчитайки необходимостта от повишаване обществения престиж на медицинските професии, привличане на повече млади хора към тях, както и оставането на медиците в родината ни, ние, членовете на БЛС, призоваваме към неотложни и безусловни мерки за промени в системата и осигуряване на достъпна и качествена медицинска помощ.

Спасяването на здравните грижи е всъщност спасяване на нашата нация, спасяване на бъдещето ни! За да го постигнем, е необходимо политическо съгласие, единомислие на отговорните институции, имащи отношение към здравеопазването, осъзнаване, че то не е политически оцветено. Нужно е разбиране, че здравеопазването е надпартийно“, посочват още от Лекарския съюз и отбелязват: „Затова нашето послание днес е: „Солидарност в името на здравето, на което сме се заклели да служим!”.

В заключение от съюза призовават всички свои членове да подкрепят протеста на професионалистите по здравни грижи, който ще се състои на 12 май.

Зад протеста застанаха и пациенти. От организацията „Заедно с теб“ изразяват подкрепа на Националния протестен митинг „Здравните грижи сега - подобряване на професионалния и социалния статус на професионалистите по здравни грижи“, организиран от Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), който ще се проведе на 12 май - Международен ден на сестринството.

„За съжаление в здравеопазването цари хаос, от който страдаме всички: професионалисти по здравни грижи, пациенти и лекари. Ние като пациенти сме сериозно загрижени за състоянието на българското здравеопазване. Считаме, че имаме достойни професионалисти и те заслужават достойно отношение от страна на държавата“, се казва в становището им.

„Подкрепяме решението да настоявате за политически консенсус, тъй като здравето няма цвят, и очакваме от политиците отговорни и конкретни действия“, обръщат се от организацията към професионалистите по здравни грижи.

Коментари