Лекари посочиха смъртоносната опасност от кафето

Прекомерната консумация на напитката изчерпва организма, като стимулира производството на ендорфин

Кафето е една от най-често консумираните напитки в цял свят. Хората го пият през цялото време на денонощието, макар че като правило се е наложил навикът да се използва за събуждане.

В последните няколко години обаче различни специалисти посочват положителните и отрицателните влияния на кафето. И макар че напитката се смята за ободряваща, в същото време тя може да се превърне в бомба със закъснител за тялото ни.

Според психиатър-нарколог Сергей Нурисламов повече от 50% от хората, които често пият кафе, когато са принудени да се откажат от напитката, започват да проявяват симптоми на абстиненция. Те имат спад в тонуса, изпитват раздразнителност, агресивност и главоболие. Така че, зависимостта от кафето може да бъде сравнима с никотина.

Прекомерната консумация на кафе също изчерпва организма, като стимулира производството на ендорфин.

„Какво е кафето, какво е алкохол, какви са лекарствата - те засягат ендорфиновата система, която е отговорна за нашето състояние. Ако нямаме достатъчно хормони на радост, чувстваме умора, депресивни настроения, а с кафе се чувстваме по-весели ”, каза наркологът Алексей Лунков.

Към другите опасни последствия от консумацията на кафе, лекарите посочват повишения риск от инсулт. Доктор Константин Заболотен подчертава, че разтворимото кафе е най-безопасното в това отношение, тъй като съдържа по-малко кофеин, отколкото останалите видове. Кофеинът от своя страна влияе върху кръвното налягане, което може да допринесе за появата на съдови заболявания.

Освен това в кафето, както и в газираните напитки има големи количества захар в състава им. Тези напитки може да доведат до дехидратация, пише zdrave.to.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Петър Стефанов

Петър Стефанов

24.06.2019 | 16:31

Какви са тези глупости,че в кафето има захар

Отговори
2 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?