Легенда на кубинския балет поставя „Кармен сюита” в Пловдив

Легендата на кубинския балет оня Калеро Алонсо пристигна в Пловдив и от днес започва репетиции с трупата на Пловдивска опера. Бившата балерина, която през 1994 година бяга от Острова на свободата в Съединените щати, ще репетира едноактния балет на Родион Шчедрин „Кармен сюита”. Автор на либретото за нея е съпругът на Калеро -хореографът Алберто Алонсо.

Известната кубинска балерина държи авторските права върху работата на Алонсо, затова иска само тя да работи по постановката в Пловдив, обясниха от държавната опера.

Соня Калеро и Алберто Алонсо са легендарна артистична двойка в Куба. Живеят повече от 30 години заедно - до смъртта на Алонсо, който е считан за баща на съвременния кубински балет. Заедно бягат в Маями и започват да изнасят курсове по балет в най-престижните американски университети. Сега бившата звезда е на 82 години.

През 1967 година Алберто Алонсо написал за рекорден срок либретото за балета по молба на Мая Плисецкая. Съветските власти му разрешили да направи спектакъла, защото го брояли за "свой" - от Острова на свободата. Той обаче направил балет, от който лъха не само на еротика, но и на нещо още по-опасно - на свобода. Така Болшой театър и Политбюро забранили набързо постановката.

Премиерата на изпълнената с еротизъм „Кармен сюита” ще бъде на 15 март в Дома на културата „Борис Христов”.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?