Следвайте ни

Защо не трябва да спим с крака към вратата

viber icon

Основната причина е в суеверието, че “Така изнасят покойниците”.

Основната причина за появата на това суеверие е погребалния обред, по време на който починалият се изнася с краката напред. Затова по време на сън мнозина се опитват да положат краката си далеч от вратата, посочва Нова телевизия. По-любознателните могат да зададат още един въпрос – защо мъртвите се изнасят по този начин?

Разрешаване на мистерията откриваме в древните норвежки митове. Фактът, че крака, сочещи към вратата по време на сън, са напълно неприемливи, се откриват в митовете на древна Скандинавия. Според идеите на древните светът се състои от 3 части. Първата – Мидгард представляваше света на хората, който е заобиколен от Утгард – светът на ужасни чудовища, несигурност и опасност. И, разбира се, има трета част от света – тази на божествата, която се нарича Асгард.

Древните вярвали, че домът им е Мидгарт, който е защитен от околния Утгардт от стени и врати. Ето защо вратата се е свързвала достъпа до отвъдното, опасен свят, в който душите на мъртвите намират убежище.

Самото състояние на сън се е считало в древни времена за идентично с това на смъртта. Хората, не разбирайки как се обяснява състоянието на съня, са го смятали за „ кратка смърт”. Смятало се е, че по време на сън душата се отделя от тялото и се премества в друго пространство. Затова хората се страхували, че когато спят с крака към вратата, душата, излизаща от тялото, ще отиде направо към другия свят и връщането оттам би било трудно. И традицията тялото на починалия да се изнася с краката напред също се свързва с това вярване, тъй като душата на починалия няма смисъл да остава в света на живите.

Съвременната интерпретация на суеверието

Разбира се, мисълта за прехода на душата към подземния свят по време на сън днес не е реалистична. Но, колкото и странно да изглежда и в днешно време възникват както нови тълкувания на стари суеверия, така и напълно нови предразсъдъци – например, че човек не бива да се снима в огледало. Всъщност дискомфортът да спим с крака към вратата има психологическо обяснение – някои хора подсъзнателно се чувстват в тази поза по-незащитени. Ето защо някои хора в това положение спят много неспокойно, което може да доведе до кошмари,умора и слабост.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?