Следвайте ни

Защо е важно да сложим летни гуми на автомобила

viber icon

Гумите на автомобила играят важна роля при безопасното шофиране на пътя и макар мнозина да смятат, че употребата на зимни гуми това лято е по-лесния вариант, истината е друга. Летните гуми  значително ще увеличат шанса да се придвижвате по-безопасно. Ето защо ви даваме 5 причини, поради които не бива да пренебрегвате гумите си това лято:

1. Летните гуми спират по-бързо на мокро
Модерните зимни гуми са разработени да се държат добре на сняг, лед и киша и умерено на дъжд, но когато става въпрос за напоени с дъжд улици през лятото, летните гуми са далеч по-добри. Разликата в спирачното разстояние между износена зимна гума и лятна гума в добро състояние на мокра настилка е над 12 метра при скорост от 80 км/ч*. Това е дължината на повече от два автомобила и е от голямо значение когато спирате рязко, за да избегнете удар в препятствие на пътя.

2. Летните гуми предотвратяват аквапланинг
Аквапланингът е опасен феномен, при който гумата губи контакт с пътната настилка когато твърде голямо количество вода застава между повърхността и протектора на гумата. Резултатът е неконтролируемо приплъзване, при което шофьорът не може да направи много освен да се надява на добър развой на събитията. Зимните гуми са отлични за аквапланинг на киша, което е различен феномен, но не могат да се сравнят с летните гуми когато се озоват в огромна водна маса. Докато лятната гума може да издържи на скорост над 80 км/ч на мокър път преди автомобилът да изпадне в състояние на аквапланинг, износена зимна гума ще излезе извън контрол при скорост от около 60 км/ч*.

3. Летните гуми правят шофирането по-комфортно и прецизно
Въпреки, че могат да изглеждат много сходно на пръв поглед, летните и зимните гуми са фундаментално различни. При зимните гуми, всичко от дизайна на протектора до по-меката каучукова смес е разработена, за да направи шофирането по-безопасно в студено време. Не само, че не работят добре през лятото, но нагорещената настилка ще направят така, че те ще се износят по-бързо и ще загубят свойствата си за безопасност за следващия зимен сезон, пише fakti.bg.

„Летните гуми от друга страна, са разработени, за да предоставят безопасност и комфорт при шофиране през лятото. Топлите градски улици и горещите магистрали, които са вредни за зимните гуми, са „естествена среда“ за летните гуми. Те ще предоставят лесно шофиране с прецизно управление и бърза реакция спрямо движенията на волана. Това прави шофирането не само по-комфортно, но и по-безопасно в ситуации, в които е нужно да правите резки маневри, за да избегнете нещо на пътя.“, коментира Мартин Дражик, продуктов мениджър за Европа в Nokian Tyres.

4. Състоянието и качеството на гумата са важни фактори за безопасност
„Когато става въпрос за смяна на гумите, поставянето на каквото и да е под колата не ви гарантира по-безопасно шофиране. Преди да сложите летните гуми е важно да проверите състоянието им. Ако имат дълбочина на протектора по-малко от 4 мм, ще е разумно да обмислите покупка на нов комплект, тъй като тези гуми вече не са безопасни на мокро. Проверката дали гумите ви имат еднакво ниво на износване, а също и за дупки и прорези е важно преди шофиране, не използвайте продукт, който изглежда повреден. Също така, гумите не трябва да се използват, ако са над 10 години, или ако не са използвани за период от повече от 6 години.“, казва Дражик.
Когато закупите качествена лятна гума за лятото и първокласна зимна гума за зимните месеци, ще получите оптимална безопасност за сравнително дълъг период от време.

5. Търговците на гуми са добре подготвени за обслужване на клиенти
Търговците на автомобилни гуми взимат нужните мерки, за да направят така, че клиентите могат да посетят магазините и гумаджийниците безопасно. Много вериги взимат допълнителни мерки за дезинфекция на магазините и осигуряват подходящо безопасно разстояние между персонала и клиентите. Също така запомнете, че много търговци на гуми имат онлайн магазини, където можете да запазите и дори да закупите продукти и услуги, както и да се свържете с персонала за въпроси и нужда от съдействие.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

На гол тумбак....

На гол тумбак....

04.07.2021 | 17:01

В щатите ВСИЧКИ /без Аляска/ си карат бсесезонни гуми. Ний се чудим как да накараме нашенеца да прави доп разходи! Добре, че не са измислили още пролетни и есенни гуми! Не е проблема в гумите, а в задкормилното устройство и алчноста на всички "майстори".

Отговори
1 0
Ерхан

Ерхан

04.07.2021 | 15:57

Няма нищо вярно в написаното. Карам си втора година със зимни гуми и си е супер. Нито една гума не спасява от аквапланинг. Това го е писал някой некадърник

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?