Следвайте ни

Защо донътите имат дупка в средата?

viber icon

Кой да предположи, че любимата закуска на Омир Симпсън съществуваща от поне два века ще стане толкова популярна в САЩ? Ето някои факти за произхода на този прост десерт, който е издържал теста на времето, пише novini.rozali.com.

Поничките получават своят отличителен вкус при процеса на дълбоко пържене на тестото в масло. Навсякъде по света има някакъв еквивалент на сладкиши от пържено тесто, но се твърди, че конкретната версия на поничката, прочула се като „донат”, идва от холандската общност, която се е установила в Ню Йорк, а след това е наречена „Нов Амстердам“.

 
Етимологията на „донат” включва английското “dough” – тесто и е напълно ясно защо тя е част от названието на десерта. Но какво да кажем за „nut” - ядка? Nut е и дума, използвана за „малки заоблени сладкиши“, и това обяснява цялостното название – донат.

В началото на 20-ти век фирма за машини за понички в Ню Йорк окончателно налага популярното название на десерта.

Защо има дупка в средата?

През 18-ти век оригиналната версия на холандските сладкиши не винаги би могла да се приготви лесно от всеки. Твърди се, че разочарован тийнейджър е открил революционното решение да пробие дупка в средата на поничките, за да предотврати недостатъчната готовност на тестото при пържене. След това той споделил с майка си – сладкар в Ню Йорк техниката си и скоро подобрената рецепта се утвърдила.

Обикновено, когато говорим за понички, имаме предвид пържената версия, но не всеки може да се справи с малко по-тежкия им вкус. За тези, които търсят близък, но по-лек заместител съществуват и печени варианти на донатите, които са също толкова вкусни.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?