Следвайте ни

Защо дънките имат пети джоб

viber icon

Дънките са непреходна класика в модата. И въпреки че през годините модните тенденции се менят, един отличителен белег на този вид панталони остава непроменен. Всички дънки имат 5 джоба: два отзад, два отпред и един мъничък в големия преден джоб. Каква е историята на малкото джобче и защо то все още присъства неизменно в повечето модели?

Още първият производител на маркови дънки Levi Strauss включва този елемент, пише actualno.com. В каталозите на бранда се отбелязва, че този джоб е предназначен са съхранението на  часовник. Според официалната версия това е специален джоб за часовник на верига и първоначално е бил малко по-голям. Но тя напълно противоречи на факта, че по онова време дънките са били носени от миньори, златотърсачи и други работници. Едва ли всички те са имали часовници.

Първите дънки са били с 4 джоба - един отзад и три отпред, включително малък. Петият джоб на гърба се появява едва през 1901г.

 

По-достоверно изглежда предположението, че той е бил предназначен за съхранението на запалка. Размерът му напълно съответства на популярния Zippo в средата на 20-ти век, но годината на появата му е 1932.

Може би и двете версии са достоверни: джобът, първоначално изобретен за часовници, е използван за запалки, а с появата на Zippo размерите му са адаптирани до перфектно съответствие. 

Според производителите те са предвидили джоба за различни цели - за съхраняване на дребни предмети като монети, ключове, гайки и болтове, а в съвременния свят - на флашки и презервативи.

Най-старите дънки сега се съхраняват в музея на Levi Strauss&Co под стъкло и докосването му е възможно само с ръкавици. Според експерти те са ушити през 1879 г. и са сменили трима собственици.

Коментари (1)

Даа

Даа

29.06.2021 | 10:32

Важно е да са ти пълни джобовете. А познайте какво има в моите, ха ха

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?