3906

Заряза бебето! Лена Бориславова напира да се връща в парламента

Въпреки слуховете за тайна сватба, Бориславова отрича такава да се е състояла. С любимият ѝ в действителност правят планове за венчавка още през 2020 година

 

Лена Бориславова роди дъщеря си Деа преди 9 месеца, но не се застоя дълго вкъщи. Юристката от „Продължаваме Промяната” е прехвърлила майчинството си на своята майка, за да може по-ефективно да извършва политическата си дейност. Когато бабата е заета, чаровната брюнетка води бебето на работа, а колегите ѝ от щаба с радост помагат със смяната на памперсите.

 

Лена споделя, че винаги е имала подкрепата на родителите си. Когато поема по пътя на политическата кариера, те не я окуражават заради различни притеснения, но и не я спират. Вярват в свободата на волята и в това, че всеки трябва да прави това, в което се чувства полезен. Майка ѝ застава плътно зад нея, помага ѝ и в отглеждането на бебето. За късмет, малката Деа е много спокойно дете, което не създава проблеми.

„Покрай дъщеря ми за първи път смених режима си, в който всичко беше на всяка цена. Започнах да намирам време за сън, вместо да работя по нощите. Често се шегувам, че през първите 6 месеца след раждането съм спала повече, отколкото през предишните 2 години, взето заедно”, разказва Бориславова пред женското списание „Дива”, чиято корица краси този месец. И допълва, че вероятно Деа е бебето с най-много сменени пелени в обществените сгради – в Министерски съвет, Народно събрание, щаб, парти за избор на кмет на столицата...

 

Лена има връзка с партньора си Мирослав Иванов от 11 лета, а появата на дъщеря им е логично продължение на дългогодишните им отношения. Тя е доволна, че мъжът ѝ също работи в сферата на политиката и е най-голямата ѝ подкрепа. „Ако не беше той, може би щях да се откажа!”, категорична е юристката.

Въпреки слуховете за тайна сватба, Бориславова отрича такава да се е състояла. С любимият ѝ в действителност правят планове за венчавка още през 2020 г., но те пропадат заради пандемията . Иначе дори имат резервация за ресторант. Всичко е готово – меню, цветя, фотограф. Лена даже си набелязва рокля. После обаче фокусът на младото семейство се измества и време за тържество не остава.

„Вече не знам дали има смисъл от подпис. Имаше момент, в който си мислех, че моите баби и дядовци ще искат да видят брачното свидетелство, за да са спокойни, но те сякаш също са на модерна вълна и никой не ме е питал „ама кога ще го направите?”.  Един лист хартия няма как да покаже стабилността на връзката, ако нея я няма. Мисля следващото ни голямо събитие да е кръщенето на Деа. Ще направим тържество и ще съберем най-близките си хора”, споделя чаровната брюнетка.

 

Въпреки че вече е майка, Бориславова изобщо не се вижда в ролята на домакиня. Свикнала е да е изключителна дейна и да се затвори вкъщи зад печката за нея не е вариант. Щастлива е, че колегите ѝ проявяват разбиране към ангажиментите ѝ на родител. „Работната среда е определяща за това една жена да не се налага да избира между кариерата и семейството. А моята е много подкрепяща. Имала съм такива предизвикателства – планирано мероприятие и в същото време нямаше кой да гледа детето. Тогава колега от екипа пое тази задача и аз бях спокойна, че всичко е наред”, разказва младата майка.

Като студентка тя често пътува по света до близки и по-далечни дестинации. В периода 2016 – 2022 г. с колеги от Харвард обиколят Египет, Пакистан, Индия, Турция, Испания, Южна Африка. „Традициите във всяка една от тези държави са различни и местните с голям ентусиазъм искаха да ни запознаят с културата си, да ни покажат колкото се може повече от нея”, спомня си Лена.

Когато Деа е едва на 5 месеца,  Бориславова заминава с нея на международно събитие чак в  Южна Корея. Летят със самолет по 16 часа в посока, но пътуването минава приятно и неусетно. „За мен това беше ново място. Преди политиката да пътешествам беше лесно, сега с графика на парламента е тромава организация”, коментира амбициозната дама.

 

Kaто на всяка жена, суетата не е чужда и на Лена, но в умерени граници. Казва, че в хода на кариерата си често е била подценявана заради младостта си, а и заради външния си вид. „Дали си красив или грозен, винаги могат да използват това обстоятелство срещу теб, ако позволиш да се идентифицираш твърде много с външния си вид”, разсъждава Лена Бориславова.

Стилът ѝ на обличане е съобразен с всекидневието и задачите ѝ за деня. Има и моменти, в които използва облеклото си като акцент и послание - например когато напуска парламента в предишния мандат. В този период камерите в пленарната зала винаги са насочени към нея. Тогава изважда всички сака в ярки цветове от гардероба си и ги носи на всяко заседания, за да се забелязва отдалеч. Това е нейният начин да заяви присъствието си и ясно да покаже, че машинациите няма да я разколебаят. „Исках да покажа, че ще премина през всичко и ще оцелея!”, коментира Лена.

Освен юрист, Лена Бориславова е и основен двигател на партия „Продължаваме Промяната”. Родена е на 8 октомври 1989 г. в София. Завършва 91-а немска езикова гимназия „Проф. К. Гълъбов“ в София, а след това следва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира в Харвард, където е член на „Европейската асоциация на правистите от Харвард” и на „Харвардската правна и бизнес асоциация“, пише hotarena.net.

През 2018 г. става една от трите българки в престижната европейска класация на списание „Форбс” – „30 под 30“, в категория „Политика и право”. Класацията отличава най-добрите млади лидери, изобретатели и предприемачи на Европа.

По време на правителството на Кирил Петков е говорител на МС и началник на политическия кабинет на премиера. Сега е кандидат за депутат от коалицията ПП-ДБ.

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?