4020

Заради странно видео! Осъдиха ТикТокърка на 2 години затвор

ТикТок влогърката Лина Мукерджи ще изтърпи двегодишна присъда в затвор в Индонезия заради видеоклип, на който изговаря ислямска молитва, преди да яде свинско месо. Видеото беше широко осъдено в страната с огромно мюсюлманско население.

33-годишната жена е била докладвана от местен жител за видеото, което е събрало милиони гледания в платформата на социалните медии, пише fakti.bg.

Инфлуенсърката е призната за виновна за "разпространяване на информация, целяща подбуждане на омраза срещу религиозни лица и специфични групи" в съда в град Палембанг, пише vesti.bg.

Мукерджи, която се е самопровъзгласила за мюсюлманка, получи и голяма глоба за клипа, като ѝ беше наредено да плати 250 милиона рупии (13 000 паунда).

Индонезия е най-голямата мюсюлманска държава в света и има строги закони за богохулство. Свинското месо се смята за "харам" или недопустимо според исляма.

След процеса Лина заяви пред репортери, че е изненадана от присъдата.

„Знам, че съм сгрешила, но не очаквах такова наказание“,каза Лина в ефира на местния новинарски канал MetroTV.

За видеото, което беше публикувано през март, Мукерджи получи остра реакция от консервативните групи в страната. Най-висшият мюсюлмански духовен орган в Индонезия, Индонезийският съвет на улемите, заклейми видеото като богохулно.

Популярната инфлуенсърка има два акаунта в TikTok, като най-големият е с над 2,2 млн. последователи.

Нейният случай е последният от поредицата осъдителни присъди за богохулство през последните години. Миналата година шестима души бяха арестувани, след като верига барове промотира безплатен алкохол за посетители с името „Мохамед“.

А през 2017 г. християнин, бивш губернатор на Джакарта, беше вкаран зад решетките, след като беше обвинен в обида на исляма, като обвиненията бяха широко разглеждани като политически мотивирани.

Защитниците на правата на човека остро критикуват строгите закони, като твърдят, че те са непропорционално насочени срещу малцинствата.

Усман Хамид, изпълнителен директор на „Амнести Интернешънъл“ Индонезия, заяви, че членът за богохулство в индонезийския закон е бил използван за атака срещу малцинствени групи и инакомислещи.

„Той противоречи на международните задължения на Индонезия във връзка със зачитането и защитата на свободата на мисълта, съвестта и религията или убежденията, свободата на мнението и изразяването“, каза той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?