2374

Закъса ли? Легендата в попфолка Нелина се пренесе в студентско общежитие СНИМКИ

Нелина е сред най-големите легенди на родния поп-фолк. Тя стана изключително популярна с песента си „Бял мерцедес“, а за над 30 години кариера има десетки хитове както в поп-фолка, така и във фолклора.
Любопитното е, че тя няма музикално образование, а в „Шоуто на Николаос Цитиридис“ изненада феновете си с новината, че се е записала да учи. 51-годишната Нелина, чието истинско име е Нели Николова, е избрала Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

„В момента съм първи курс в специалност „Изпълнителско изкуство (народно пеене)“. Нямала съм досега музикално образование. Аз съм завършила езикова гимназия в Русе и след това без да искам започнах да пея професионално, с професионални ансамбли и така вече над 30 години. Сега съм първи курс. Научавам много неща, които не знаех. Трябваше да предприема тази стъпка много отдавна. Това е една от положителните страни на Ковида. Много стоях вкъщи и веднъж се срещнахме с Баровеца (бел.а. певецът Илиян Михов) да запишем една песен. Аз му викам: „Вече откачам вкъщи“, а той: „Абе, вземи завърши едно образование, ето аз преподавам онлайн“. И така стана, сега съм в курса на Бинка Добрева първа година. Имам още два изпита, стискайте ми палци“, разказа тя и призна, че на първия ѝ 8 декември като студентка е била на работа.

„Студентите като ме видят в университета и възкликват: „Абе, това не е ли Нелина?“ „Да, тя е“. „Ама преподава ли?“ „Не, учи“. „Е, как така, ти трябва да преподаваш, а не да учиш“. Живея в студентското общежитие с моите съученици. Откачих вкъщи две години, не исках да ходя на квартира и отново да съм сама. Толкова е хубаво. Млади хора, посрещат ме отпред пред общежитието, пускат „Бял Мерцедес“ по купони. По улиците в Благоевград толкова ми се радват. Човек винаги трябва да предприема нещо ново“, сподели още легендарната певица.

„Установих, че ретрото сега е на мода. Синът ми не е бил роден, когато създадох тази песен, но сега тя се върти навсякъде. Посред нощ ми пращат клипчета, съобщения как им е любимата тази песен. До ден-днешен продължават тези песни, които имат някаква магия, тъй като са били много истински когато са правени.

„Бял Мерцедес“ беше пълнеж на една касетка, за да запълни времето от двете страни и да поизравним. По-лесно беше да направим една нова песен и да поизравним, отколкото да се чудим как да ги натаманим двете страни. И така, харесахме си мелодията и се чудихме какво е актуално по това време. Тогава беше голямата девалвация, имахме много пари, но не знаехме какво да ги правим. До нас имаше едно голямо чейндж бюро и всеки ден всички ходиха да сменят, да купуват и продават, защото не знаеш утре какво ще се случи. Мислехме да направим песен „Чейндж“, и оттам какво беше актуално – мерцедеса бял, пари по юргани и така. И ето песента пълнеж ме храни вече 35 години“, призна с усмивка Нелина.

„Синът ми току-що завърши 21-во училище в София, работи, сам си изкарва парите. Има бизнес нюх, което е най-важно за мен, разчитам на късмета му. Работи от три месеца, много е доволен. Парите не му стигат много, защото ходи постоянно по купони. Аз като си изкарах първите пари отидох и ги издумках наведнъж, ама толкова ми беше хубаво и сладко. Нашите нямаха пари, дори салам да купят, месо рядко влизаше в нас. Това беше през 1991 г., тогава бях в Сърбия и отидох на битака и си купих турски анцуг, шарен – във всички цветове на дъгата, както и едно дипломатическо куфарче пълно с касетки на Лепа Брена, Цеца и Драгана Миркович“, спомни си поп-фолк певицата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Анти чалгар

Анти чалгар

09.06.2022 | 12:53

В чалгата няма легенди и няма да има . Легенди има само в рок , джаз , поп музиката . Чалгата е ............

Отговори
4 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?