1939

Забравете за "люка" и хюга", това е финландската тайна на щастието

Забравете за "люка" и хюга" - в града има нова любима чуждица, която значи не просто щастие и уют, а е истинска нирвана.

Запознайте се с термина "Pantsdrunk", който е английският вариант на финското "kalsarikanni". Терминът буквално означава да пиете сами вкъщи по бельо. Няма как да не им го признаем на финландците - измислили са го чудесно!

Може би, защото там е мрачно и студено през по-голяма част от годината, но се оказва, че за финландците синонимът за щастие е да си стоиш на топло и уютно вкъщи, да си сам със собствените си мисли на спокойствие и да пиеш алкохол, за предпочитане в леглото и по бельо, пише edna.bg.

И да, във Финландия това е напълно приемлив начин да прекарваш вечерите си или свободното си време, а не е признак на депресия и необщителност, както биха сметнали някои хора в България. "Pantsdrunk" е толкова важна част от финландската култура, че министърът на външните работи я включи в създадения от него онлайн пътеводител за страната.

В него оригиналната финландска дума "Kalsarikannit" e придружена от емоджита по бельо с чаши в ръце и описанието, че това е моментът, в който си решил да пиеш сам вкъщи без никакво намерение да излизаш след това, защото така се чувстваш най-щастлив и отпочинал.

Знаем, че през зимата температурите във Финландия често са доста под нулата, а светлите часове на деня са силно ограничени, така че е съвсем логично "pantsdrunk" да е традиция. Дори малко съжаляваме, че и тук зимите не са чак толкова сурови. Не е съвпадение, че Финландия винаги се нарежда в топ 5 на най-щастливите държави. Там приемат нуждата от лично щастие, спокойствие и уют много сериозно, а "pantsdrunk" е начин за самопомощ, справяне с трудностите и преодоляване на натрупаните напрежение и стрес - точно като "хюга" и "люка".

"Pantsdrunk" включва още гледане на много сериали, скролване из социалните мрежи, хапване на сладко и солено без чувство за вина, излежаване на дивана и блокиране на всякакви мисли и тревоги за офиса и работата. Този начин на почивка може да доведе само до едно - до един по-здравословен, зареден с енергия и преливащ от спокойствие живот.

Финландците дават пример с чувството, което много хора изпитват през неделните следобеди, знаейки, че на другия ден ги чака работа. При подобен тип емоции те силно препоръчват "pantsdrunk", защото той ги притъпява напълно и ви кара да чувствате само и единствено блажено спокойствие.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Западняк

Западняк

15.02.2023 | 05:26

Финландия е сътворение на ада, ако не сте родени там. В 10:00 часа през февруари е оше нощ и в 15:30 часа е пак тъмна нощ. Чаша бира струва 18 лева а да не говорим за уиски и други твърди алкохоли. За да се напиете в къщи ви трябват няколко стотин лева. Ако това е щастие… но местните са щастливи защото не познават друго.

Отговори
3 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

15.02.2023 | 05:41

ВЯРНО е БЛАГОДАРЯ

Отговори
0 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

15.02.2023 | 03:17

МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ БЛИЦ БГ ме БЛОКИРАХА с БАН без ПРИЧИНА ПОМОГНЕТЕ МОЛЯ ВИ

Отговори
2 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

15.02.2023 | 03:15

ПОЛЕЗНА статия

Отговори
2 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

15.02.2023 | 03:14

БЛАГОДАРЯ много ПОЛЕЗНО

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?