4232

Забравете за глада до обяд: Коя е най-полезната и засищаща закуска?

Руският ендокринолог д-р Диляра Лебедева разкрива какво трябва да съдържа закуската, за да забравите за глада до обяд

Тази опция е идеална за тези, които са в процес на отслабване. Специалистът споделя, че самата тя често хапва такова ястие сутрин. Рецептата е доста проста; ще ви трябват най-достъпните съставки, много от които повечето хора имат в хладилника си. Най-добрата закуска Д-р Диляра Лебедева посочва, че е важно да запомните, че идеалната закуска трябва да съдържа протеини, полезни мазнини и сложни въглехидрати.

Затова най-подходящото ястие би било омлет от едно яйце със сирене и тост от хляб с квас и авокадо. Ако желаете, можете да добавите зеленчуци, ядки и семена към сандвича.

Диляра Лебедева уверява, че след такава закуска няма да има тежест в стомаха, а чувството на глад ще дойде не по-рано от 6 часа. Освен това, ако ядете всички горепосочени храни сутрин, потокът на жлъчката ще се подобри. Това ще се случи поради наличието на голямо количество здравословни мазнини в храната.

Експертът посочва и ползите от закуската с яйца.

Те включват:

Богато съдържание на протеин: Яйцата съдържат висококачествен протеин, който ви помага да се чувствате сити и удовлетворени през цялата сутрин. Протеинът също е важен за регулиране на апетита и поддържане на мускулите.

Хранителна стойност: Яйцата съдържат много важни хранителни вещества, включително витамини A, D, E, B12, рибофлавин и фолиева киселина. Те също са богати на минерали като желязо и цинк.

Разнообразие в начините на приготвяне: Яйцата могат да се приготвят по различни начини, което ви позволява да експериментирате с различни вкусове и текстури. Можете да сготвите яйца в тиган, да добавите сирене, зеленчуци, колбаси и други съставки, за да създадете разнообразие от яйчени закуски.

Специалистът посочва и минуси от пропускането на закуската: Влошаване на концентрацията и производителността. Пропускането на закуска може да доведе до лоша концентрация и производителност, тъй като тялото се нуждае от хранителни вещества за нормалната мозъчна функция.

Риск от развитие на затлъстяване. Изследванията показват, че хората, които редовно пропускат закуската, са по-склонни да имат наднормено тегло. Това е така, защото те стават прекалено гладни през деня, което може да доведе до преяждане.

Нестабилни нива на кръвната захар. Закуската помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар, като предотвратява необичайните колебания през деня. Влошаване на настроението.

Пропускането на закуска може да причини раздразнителност, умора и депресия. Риск от развитие на хронични заболявания. Редовното пропускане на закуска може да увеличи риска от сърдечни заболявания, диабет и високо кръвно налягане, пише Actualno.com.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?