4232

За щастлив и пълноценен живот! 10 будистски правила, които да следвате

Щастието е в теб

Защо винаги чакаме час X? Когато имам нова работа, ще си купя кожено палто. Ако се появи кожено палто, ще отида на ресторант с приятелите си. Ще отида на ресторант и ще срещна достоен мъж. Ако срещна мъж, ще намеря любов и щастие. И така до безкрай... Кой ви каза, че ще бъде така? Защо решихте да потърсите щастието отстрани? Дали някой друг се интересува повече от вас от вашия комфорт и хармония? Не и пак не. Само вие можете да направите себе си толкова щастливи, колкото чувствате нужда от това. Всички инструменти са вътре във вас, а не в околното пространство и онези хора, които се навъртат ден след ден в живота ви. Отделете момент или още по-добре отделете цял час, за да общувате със себе си и да погледнете в самите дълбини на себе си. Намерете всичките си ресурси, всички предимства и издигнете този мощен слой на повърхността. Това е истинското щастие. Имате себе си. Най-ценното нещо на света.

 

Научете се да благодарите

Почти винаги, след като сме получили това, което искаме, забравяме да отговорим с благодарност в замяна. Всяко събитие идва за нещо. Доброто носи радост, лошото учи на приемане и търпение. Би било по-правилно да благодарите на съдбата за това, че дадено събитие е дошло в живота ви и да се опитате да намерите точката, от която е поникнало, за да не се връщате отново там. Всичко е много просто.

 

Празник всеки ден

Всеки успех, късмет и дори привиден късмет всъщност е много работа - както ваша, така и на висшите сили. Не можете да приемете това за даденост. Всяка победа, дори да ви се струва малка и незначителна на фона на другите, трябва да се празнува. Трябва да се гордеете с това, трябва да го споделяте и тогава винаги ще постигате целите си и ще получавате това, което искате. Вашата енергия на радост и сила ще привлече още по-успешни съвпадения във вашето пространство. Това правило наистина работи. Не сдържайте емоциите си, когато чуете комплимент, спечелите от лотарията или получите малък подарък. Искрено се радвайте, че такива прекрасни моменти се случват в живота ви и ще има много повече от тях.

 

Неслучаен минувач

Колкото и да ни се иска един човек да си отиде, а друг да остане по-дълго в живота ни, всичко е предопределено. Всеки случаен непознат има своя мисия в нашата съдба. Някои идват да ни учат да се радваме, други да плачем. Не хората са виновни за чувствата и емоциите, които изпитваме през целия си жизнен път, а събитията, свързани с тях. Те са за нас, както и ние за тях или за други хора, само водачи, учители, помощници, но в никакъв случай арбитри. Ето един пример. Неприятно, но визуално. Една приятелка се оплаква, че продължава да се вижда с един и същи тип мъже. Първият любовник предпочита компания на приятели, вторият прекарва времето си с роднините си пред нея, и най-вероятно следващият ще бъде същият. За какво става дума? Една жена получава един и същи урок отново и отново, но не може да издържи изпита. За да излезе от този порочен кръг, тя трябва да поработи върху себе си и да разбере какво иска да й предаде Вселената с подобни намеци. Така че не се оплаквайте от съдбата и не ругайте другите, започнете от себе си.

 

Вярата вече е половината успех

Това правило донякъде напомня на следната поговорка: от всекиго според нуждите, всекиму според възможностите. И ако изведнъж ви се струва, че животът на съседа ви е приказка, а вие имате цяла кошница с проблеми, тогава единственото нещо тук е, че вие също можете да имате прекрасен живот. Трябва просто да повярвате в това. И ако внезапно ви се стори, че силите ви са на изчерпване, не се страхувайте, че няма да можете да се справите, зад вас винаги има подкрепа, благодарение на която можете да се отпуснете и да си починете за секунда. Основното нещо е да не губите вяра.

 

Живейте в радост

„Спри да плачеш, не си струва сълзите ти“, казват майка ви и приятелите ви в един глас, докато носната ви кърпичка отново е пропита със сълзи. А вие продължавате да се разстройвате заради поредната забележка от шефа си и да се измъчвате от раздялата с любимия човек. Не си заслужава. Поведението на другите хора е отражение на тяхното вътрешно състояние и в никакъв случай на вас. Щастливите хора не нараняват никого. Те живеят в радост. И само тези, които са недоволни от живота, изпитват вътрешна несигурност, са способни да вършат зло и да създават проблеми. Съжалете ги и им пожелайте късмет.

 

Най-добрият лечител е природата

Не можете да се храните от храна и хора толкова, колкото можете от природата. Приемете като правило да се разхождате в самота в гора или парк, да медитирате на зелена поляна под чуруликането на птици или на брега на морето под звука на прибоя. 

 

Приемете и лекувайте

Случва се лечението да се забави само защото не сме готови да приемем ситуацията с всичките й проблеми. Така е и с хората, които присъстват в живота ни, и със самите нас. Няма да можете да обичате себе си, без да приемете всички плюсове и минуси, колкото и болезнено да е това. Този алгоритъм работи и с всички неприятни ситуации, които се случват в живота ви. Осъзнаването на проблема вече е половината от неговото решение.

 

Грешете  

Не се опитвайте да бъдете перфектни. Не се страхувайте да се спънете. Всеки има право на грешка. В крайна сметка това е стъпка на растеж. Веднага щом си позволите да правите грешки, по-често ще се съгласявате с перспективите и по-малко ще се притеснявате за резултата, което означава, че вашата енергия ще тече спокойно и свободно, а не ще се издава на порции.

 

Погледнете в себе си

Обичаме да критикуваме другите. Спрете и забележете какво точно ви е неприятно в този човек. Какво ви дразни и вбесява? На кого ви напомня този човек? Да, да, на вас самите. Този закон работи на 100%. Това, което ни привлича в другите, е това, което харесваме в себе си, но това, което ни разстройва, е показател за това, на което трябва да обърнем внимание в себе си. Така се оказва, че светът ни помага да работим върху себе си, пише Actualno.com.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?