4232

За дълбок и спокоен сън: Какъв шум да изберем?

В ежедневието звуци като бръмчене на вентилатор, шум от дъжд и работа на климатици също могат да бъдат наречени „бял ​​шум“, но това не е съвсем вярно

 

В действителност истинският бял шум звучи като радиосмущения, но „успокояващите“ звуци, които идват от машини или природа, всъщност обикновено се считат за розов или кафяв шум. Да, шумовете могат да бъдат оцветени - но всички те се считат за видове бял шум. 

 

Бял шум

Обикновено белият шум звучи като съскане на радио, настроено на неизползвана честота. Звукът е плавен и постоянен, което може да помогне за блокиране на външен шум, който може да повлияе негативно на съня ви. Въпреки това има мнения, че белият шум не винаги има положителен ефект върху качеството на съня и дори може да попречи на слуховата система да се изключи напълно. 

 

Розов шум

Когато използвате розов шум, това, което чувате, е по същество бял шум, но с по-малко писклив звук, тъй като интензитетът на звуковите вълни с по-висока честота е по-малък от този на звуковите вълни с по-ниска честота. По същество розовият шум прилича повече на шум от дъжд или водопад, отколкото на радиосмущения. Изследванията подкрепят стимулиращите съня ефекти на розовия шум, а именно способността му да намалява сложността на мозъчните вълни (което може да доведе до по-стабилен сън) и дори да увеличава мозъчната активност с бавни вълни по време на сън.

Кафяв шум

Ако розовият шум е по-дълбок по тон и интензитет от белия шум, тогава кафявият шум е дори малко по-дълбок от розовия шум. Кафявият шум прилича повече на тихия тътен на океана, силен вятър или звука на гръмотевица, отколкото на звука на дъжд. 

 

Син шум

Докато розовият и кафявият шум се намаляват с децибел, синият шум се увеличава с три децибела на октава, което прави по-високите честоти по-забележими. Това е висок звук, подобен на съскане, и често се използва при цифрово аудио и обработка на изображения, не само за приложения за сън или успокояване. 

 

Пурпурен шум

Виолетовият шум е дори по-висок по честота от синия шум, увеличавайки се с шест децибела на октава. Той е още по-интензивен и се използва предимно в приложения за обработка на сигнали, а не за отстраняване на нощен шум.

 

Сив шум

Сивият шум е проектиран да звучи еднакво силно за човешкото ухо на всички честоти, като компенсира чувствителността на ухото към различни честоти. Използва се главно при тестване на слуха и аудио. Сивият шум често се сравнява с белия шум, защото е еднакво постоянен и плавен в звука.

Експертите препоръчват използването на кафяв шум, защото звукът е по-дълбок и по-интензивен.

Кафявият шум звучи като бучаща река или силна дъждовна буря и обикновено се използва за отпускане, заспиване и маскиране на външни звуци. Равномерният и плавен кафяв шум може да звучи наситено и успокояващо, което помага за по-добро заглушаване на шумови смущения, като например автомобилни аларми, дори по-интензивно от звуците на бял шум с по-висок тон, пише Actualno.com.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?