2374

Вярата, надеждата, любовта и мъдростта олицетворени в женски имена

Автор Цветелина Атанасова

Днес почитаме паметта на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка София и отдаваме почит на добродетелите.  

Четирите мъченици загинали за вярата си през II век. Подложени на мъчения от император Адриан, трите девойки не се отрекли от Христос и били обезглавени. Майка им, станала свидетел на техните мъки, погребала телата им и предала душата си на Бога.

„И сега остават тези три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта”, пише апостол Павел в своето Първо послание до коринтяните (13:13). Добродетелите, съдържащи се в тези понятия, са олицетворени в женски имена, почитани от народите на различни страни от древни времена.

Според изследователите всяко име носи определена умствена тайна, която може да придаде на човек някои черти. Благодарение на това можете да разкриете характера на човек по-подробно.

Известни жени с имена на почитаните днес светици

ВЕРА

Името Вера говори за сдържана, предпазлива, благоразумна жена, която не е склонна към чести промени в настроението. Почти винаги е спокойна и уравновесена. Такова момиче е абсолютен реалист, може самостоятелно да се справи с трудностите и да постигне желаните цели. Тя не прави планове, чието изпълнение би било извън нейните сили.

Вера Менчик (Стивънсън по съпруг) е първата в света шампионка по шахмат при жените (това се случва през 1927 г.). Тя е и първата жена, която играе в турнири за мъже от най-високо ниво. Вера става известна с това, че по време на партията е изключително тиха и неподвижна, а ръцете ѝ винаги са скръстени. 

Менчик загива трагично през Втората световна война, когато нацистите бомбардират дома ѝ през 1944 г. Заедно с нея са майка ѝ и сестра ѝ. По онова време шампионката е по средата на турнир, на който побеждава във всяка партия.

НАДЕЖДА

Името Надежда съдържа голям заряд от търпение и спокойно очакване на положителни промени. Неговата звукова енергия говори за твърдостта, солидността и трудния характер на притежателката му.

Въпреки факта, че собствениците на това име обикновено се отличават с общителност и са в състояние да направят приятно впечатление, истинската им същност често е скрита. По-близкото общуване обикновено помага да се направи неприятно разкриване на цялата същност на тези жени.

Надежда Николаевна Римская-Корсакова (родена Пурголд) е руска пианистка, музиколог, композитор; съпруга на композитора Николай Андреевич Римски-Корсаков. Мъжът ѝ я определя като необикновена жена, а тя се смята за недостойна за него. От детството си живее скромно и продължава да се държи така през целия си дълъг и щастлив живот. Корсакова е отлична майка и отделя много време на многобройната си челяд, въпреки силното желание да прави музика.

ЛЮБОВ

Любов е красиво и женствено име. То е в съответствие с най-яркото и красиво чувство, което човек може да изпита, и подобна асоциация до голяма степен влияе на отношението на другите към жена с това име. Да, и самата тя се опитва да го оправдае със своята нежност и гъвкавост. В много отношения характерът на Любов зависи от датата на нейното раждане.

Любов Галкина е руска спортистка, която на Олимпийските игри в Атина 2004 г. печели два златни медала - в 50-метрова стрелба с пушка и в стрелба на 10 метра с въздушна пушка. Извоюва и златен медал от Световното първенство в Загреб през 2006 г. На Олимпиадата през 2008 г. в Пекин Галкина печели сребърен медал при стрелба с въздушна пушка. 

След такъв триумф Любов Галкина става национален герой и получава редица държавни награди.

СОФИЯ

Женското име София в превод от старогръцки език звучи като „мъдрост”, „разумност”.

Името София се отличава с импулсивност и дълбочина. Дарява притежателя си с чувственост и сериозност. Не е случайно, че от древни времена тази дума се идентифицира с мъдрост, което е невъзможно без достатъчна дълбочина на чувствата. София е добронамерена, симпатична жена, която е склонна да се тревожи за другите повече от себе си. Собственичката на това име е отговорна, изобретателна, разумна и весела. Обикновено във всеки бизнес я очаква успех.

София Вилани Шиколоне, която светът ще запомни завинаги като София Лорен, е всеобщо призната като една от най-красивите жени в света и най-известната италианска актриса. В 60-годишната си кариера тя изиграва над 80 роли и снима с режисьори от различни страни. Притежава множество филмови награди. 

„Да успяваш в трудна професия, изисква предимно вяра в самия себе си. Това обяснява защо хора с посредствен талант и мощен вътрешен заряд изпреварват други с велик талант...", споделя актрисата.

Честит празник! Пожелавам на всички мир и спокойствие в семействата, любов и мъдрост в отношенията, вяра и надежда в сърцата!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?