Следвайте ни

"Вила Ямбол" почерпи хиляди гости по случай Празника на виното

Бъчваров подготви кулинарно шоу, Славка Калчева вдигна публиката на километрично хоро́

viber icon

Празникът на виното, който „Вила Ямбол“ организира за четвърта поредна година събра рекорден брой посетители - над 10 000 души. Изпиха се 3000 литра вино, производителят отвори и 250 бутилки вина с медали от световни конкурси. Ути Бъчваров и екипът му изнесоха кулинарно шоу. Събитието се превърна в най-мащабното честване на празника на виното през февруари.

Тази година програмата включваше традиционни танци от региона, кукери, които представиха ритуали, свързани с виното и музикални изпълнения на народни песни. Ансамбъл „Тунджа“ и народната певица Славка Калчева вдигна хората на дълго и цветно хоро́, а кукери от Ямбол демонстрираха маскарадни ритуали, с които се слага край на зимата и се дава началото на пролетта и плодородието. В центъра на вниманието през целия ден беше Ути Бъчваров със своето кулинарно шоу.

Избата почерпи феновете на дионисиевата напитка и актуалната си реколта вина. „Нашата компания с достойнство и чест защитава традициите на региона и богатото му наследство вече близо 100 години. Вярваме, че именно те са в основата на успеха ни в България и по света. Горди сме, че с вината, които правим, „Вила Ямбол“ се е превърнала в реклама за нашия град и регион“, коментира при откриването на Празника на виното изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов. „Вината ни от реколта 2018 година се получиха много пивки и вкусни. Природата беше на наша страна, реколтата 2018 бе с добро качество, а екипът ни от агрономи и технолози дадоха всичко от себе си, за да произведат страхотни напитки. Инвестициите в модерна техника, навременните агротехнически мероприятия още на лозето и прилагането както на класически, така и на най-модерните практики, които сме видели по света, днес дават възможност да правим вина на световно качество и с отлично съотношение спрямо цената си.“, допълни още Красимир Аврамов.

Производителят е познат на пазара с ракиите „Стралджанска“ и „Ямболска“ и с вината под марките Villa Yambol и Kabile. През тази година ще пуснат и три тероарни вина – т.е. произведени от специални лозови масиви от микрорайони, които дават уникален почерк на виното. Голямото предимство за „Вила Ямбол“ е, че 90% от вината се правят със собствено грозде, което обезпечава производството. Избата управлява около 10 000 дка лозя – около района на Ямбол и Айтос. Работи с най-популярните и обичани сортове в България: Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд. „Вила Ямбол” реализира продуктите си в над 20 страни от 4 континента.

Празникът на виното се превърна в традиционна прелюдия и към започващия на 28 февруари Международен маскараден фестивал „Кукерландия – Ямбол 2019“, който тази година чества своя 20-годишен юбилей. По мнението на фолклористи и етнографи корените на кукерските игри се свързват с древните езически обичаи на траките и тогавашните Дионисиеви празници.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай