Следвайте ни

Вижте колко пъти ще има ретрограден Меркурий през 2021 г.

viber icon

2021 г. носи цели три пъти ретрограден Меркурий, но тези периоди няма да са свързани с неприятности и катаклизми, коментира пред Агенция "Фокус" физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.

Той призова да се отърсим от внушението на шарлатаните, повлияващо толкова лесно лековерните хора.

„Нека да разясним накратко какво означава това и дали наистина има повод за безпокойство? Да си представим, че едно дете се качва на въртележка в някой увеселителен парк или на влакче, обикалящо в кръг по релсите си. Ние стоим на разстояние от съоръжението и само наблюдаваме.

Когато в хода на всяка поредна обиколка виждаме от нашата гледна точка детето да се движи, например, отдясно – наляво, тогава твърдим, че неговото движение е ретроградно и нещо повече – изпадаме в паника заради което! Изглежда наивно нали? В този случай ние регистрираме само видимо преместване на детето наляво – надясно, докато в действителност то прави с влакчето обиколка след обиколка. Меркурий е най-близката до Слънцето планета и затова обикаля около него най-бързо – за 88 дни.

Но макар и по-бавно, нашата планета обикаля около Слънцето в същата посока, поради което изглежда, че периодът на Меркурий е по-дълъг – почти 116 дни. Този период се нарича синодичен. Поради близостта си до Слънцето, Меркурий се наблюдава най-добре около моментите, когато е видимо най-далеч от него – на ъглово отстояние около 22° източно или западно от централното ни светило.

Тези максимални видими отдалечавания на планетата се наричат максимални елонгации (максимални отклонения). Когато Меркурий се намира в максимална източна елонгация, той се наблюдава вечер след залеза на Слънцето, ниско над западния хоризонт и от този момент планетата започва да се движи обратно (на запад) на фона на звездите – т.е. „ретроградно“, обясни явлението Пенчо Маркишки.

По думите му това продължава около 44 дни, докато Меркурий достигне максималната си западна елонгация.

„Тогава той се наблюдава удобно рано сутрин преди зазоряване над източния хоризонт. Тези две крайни положения на планетата съответстват на случаите в нашия пример, когато виждаме детето в крайно ляво или в крайно дясно положение – преди обикалящото влакче да смени видимо посоката си на движение. Очевидно в тези прави и обратни видими движения на планетата няма нищо смущаващо“, увери Маркишки.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?