49

Венелин Петков потъна в скръб

Емблемата на БНТ Любинка Нягулова ни напусна в навечерието на Коледа на 83-годишна възраст, а внезапната ѝ кончина почерни цялото телевизионно съсловие. Любимата говорителка на поколения българи бе обичана и уважавана от всички свои млади колеги, а с някои от тях имала и специална духовна връзка.

Люси, както я наричаха близките ѝ, гледала като свой собствен син бившия шеф на новините по Би Ти Ви Венелин Петков. Журналистът е сред възпитаниците на нейната частна школа по правоговор, през която са преминали мнозина от днешните екранни звезди. Покрай уроците обаче Петков се сближил с Нягулова и до последните ѝ дни поддържали контакт. Чували се редовно, срещали се, помагал ѝ и никога не пропускал да ѝ благодари публично, когато ставало дума за кариерните му успехи, пише retro.bg.

„Светла душа, която оставя ярка следа – като журналист, като учител, като приятел. Благодаря ти, Люси!“, написа Венелин след смъртта на легендата на БНТ. „Тя е един от първите телевизионни водещи в България, радетел за чистотата на българския език и страхотен учител. ЕДИН ОТ БЪЛГАРИТЕ, КОИТО МЕ ВДЪХНОВЯВАТ“, допълва още Петков.

„Тя остави толкова много свои деца…“, коментира през сълзи и новинарката Аделина Радева, която също е вземала уроци от Нягулова заедно с Радина Червенова. За много от учениците Любинка се грижела досущ като родител, треперела за проблемите им и се вълнувала за успехите им.

В личен план до последно Нягулова намирала смисъл в общуването с малката Далия, която е дете на нейната племенница Любина.

Най-тежкият миг в живота на славната говорителка от БНТ в последните си интервюта тя казва, че е бил, когато на 50-годишна възраст ѝ се наложило да започне от нулата. „Заслугата“ била на Асен Агов, който в зората на Прехода става директор на националната телевизия и уволнява почти всички знакови лица. Тогава Любинка остава без работа и пукната стотинка. Месеци наред трудно преживява, докато е поканена да води лекции в Софийския университет. „Започнах да работя с първите студенти и нямах успех, чудех се как да намеря начин, изживях жестока криза. Но я преодолях, курсът ми се казваше „Телевизионна реч“, потръгнаха нещата“, разказваше Нягулова, която по-късно основа своя школа и даваше уроци в дома си.

Докато другите ѝ колежки от златните години на „По света и у нас“ често бяха забърквани в любовни афери, скандали, разводи, Любинка успя да се опази от такива. Казваше, че не е получавала тонове романтични писма като Анахид Тачева, но имала своите сериозни почитатели, които се отнасяли с уважение.

Кариерата ѝ на говорителка тръгва от БНР. За телевизията се явява на конкурс, след като току-що е завършила Ориенталистика в Софийския университет. „Беше на четири тура, всеки вторник. Много народ. Отидох, дадоха ни да четем текстове от уводни статии на „Литературен фронт“ и „Народна култура“. Като видях какви са материалите, започнах да чета тези вестници и на третия тур се падна нещо, което бях научила. Преди четвъртия отидох на консултация при проф. Андрейчин. Какво ли си е помислил? „Горкото момиче, сигурно ще го скъсат“. На четвъртия тур ни дадоха политически коментар, от който, честна дума, нищо не разбрах! Прибрах се вкъщи с мисълта, че нищо няма да излезе от тази работа. Баща ми, който чак тогава научи, че кандидатствам, отсече „Как ще я приемат?! Ми тя не чете вестници!“. Другите обаче явно са били по-зле от мен, защото ме взеха“, спомняше си с усмивка незабравимата Любинка Нягулова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Мария

Мария

06.01.2023 | 01:14

И от какво потъна в скръб В.Петков така и не разбрах. Ех,Марица,жалки сте!

Отговори
8 7

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?