46

Великите жени, които оставиха отпечатък в историята

В навечерието на 8 март да обърнем поглед назад във времето, където ще видим, че в много области на живота има жени изобретатели, инженери и пионери, които променят живота ни. Те притежават  огромна сила на духа, не се страхуват да поемат рискове и изпреварват времето си. Радват, очароват, преобръщат съзнанието и историята. Създават пространство от любов около себе си, дават светлина, грижа и доброта.

Представям ви някои от забележителните жени, оставили траен отпечатък в историята.

 Жана д'Арк - френската светица войн

Започва военната си кариера на 18 години. Според съвременници тя можела да носи тежки мъжки доспехи няколко дни подред. Като предводител на въоръжен отряд със знаме в ръцете, самата Жана не убива нито един човек. Занимава се със стратегия, планиране на военни операции и е истински лидер, способен да води.

И един интересен факт, свързан с модерните времена. Благодарение на Орлеанската дева се появява и актуалната днес прическа боб. Тези, които съветвали момичето да носи мъжки дрехи, също й казвали да отреже дългите си плитки. Полският фризьор мосю Антоан, вдъхновен от подвизите на Жана, за първи път прави такава прическа през 1909 г.

Мария Кюри - майката на радиоактивната физика

Единствената жена учен, удостоена два пъти с Нобелова награда. Мария става първата учителка в историята на Сорбоната, първата жена, получила шофьорска книжка, и е една от дамите новатори, които активно се занимават със скално катерене в Татрите.

Мария Кюри има интересен талисман на гърдите си - ампула с радий. И въпреки че работи с радиоактивни вещества, тя не взима никакви мерки за сигурност. В същото време великата жена доживява до 66 години и има две деца.

Мерилин Монро - красива, талантлива и интелигентна

По време на Втората световна война тя работи във фабрика за самолети - проверява качеството на парашутите и боядисваните самолети.

Дебютира на екрана през 1947 г. с филма „Скандалната мис Пилигрим”, известен с това, че в него за първи път се повдига темата за правото на жената да работи наравно с мъжете.

Мерилин Монро има коефициент на интелигентност 168 - по-висок е от този на Алберт Айнщайн, както и на Стивън Хокинг и Бил Гейтс, чиито IQ са 160.

Тя е една от първите жени, които създават и управляват собствена продуцентска компания (Marylin Monroe Productions).

Мерилин Монро учи литература в Калифорнийския университет, пише поезия. След смъртта си тя оставя обширна библиотека от 400 тома, в която намират място Софокъл и Достоевски. Любимите автори на актрисата са Камю, Джойс, Фройд, Толстой.

Валентина Терешкова -  първата жена космонавт

Първият полет на жена в Космоса се състои на 16 юни 1963 г. и е с продължителност 3 дни. Валентина прекарва това време сама и без да яде нищо. Всички по-късни полети са извършени с жени в екипажите.

Кандидатите за ролята на дама, която ще бъде първа в Космоса, са много. От 800 участници в надпреварата до „финала” стигат 30. Умението на Валентина да контактува с журналисти е решаващо при избора на победителя.

Тя преодолява не едно изпитание, като най-трудното е изолацията от външния свят за 10 дни в абсолютна тишина.

Валентина Терешкова е единствената жена в Русия с чин „генерал-майор”. Тя е удостоена с титлата „Най-великата жена на 20. век”.

Фрида Кало - огнената жена творец

Мексиканската художничка Фрида Кало остава в историята с оригиналното си творчество, наситено с мотиви на сюрреализма и символизма. Тя е необикновена личност, която предизвиква интерес дори за хора, които са далеч от изкуството.

Фрида се заразява с детски паралич на шест. Болестта оставя завинаги накуцване и обидно прозвище („Фрида - дървен крак”). Но въпреки всичко тя играе футбол с момчетата и се занимава с бокс. На осемнадесет години Фрида претърпява ужасна автомобилна катастрофа. Една година момичето е приковано на легло. Тридесет и две болезнени операции и тежки наранявания я правят трайно инвалидизирана. Но тя не се отказва и по време на принудителното бездействие започва да рисува.

Фрида се отличава с неукротим нрав и склонност към скандалност. През 1928 г. момичето се присъединява към мексиканската комунистическа партия, а година по-късно се омъжва за известния художник Диего Ривера. Той е на 43, тя на 22. И двамата са обсебени от революционни идеи в политиката, изкуството и връзките.

В бурна атмосфера на взаимни предателства, диви купони, текила, болкоуспокояващи и лекарства, които временно облекчават физическото й страдание, Фрида успява да създаде невероятни картини, които се превръщат в художествено явление и получават световно признание още преди да почине през 1954 г.

Вдъхновяващи цитати от известни жени

„Няма нищо по-ценно от смеха, с него можете да се откъснете от себе си, да станете безтегловни.”

Фрида Кало

„Когато се грижиш за красотата, трябва да започнеш със сърцето и душата, иначе никаква козметика няма да помогне.”

Коко Шанел

„Нищо не прави жената по-красива от вярата, че е красива.”

София Лорен

„Купувайте по-малко, изберете по-добро и го направете сами.”

Вивиан Уестууд

„Най-голямата грешка, която правим в живота си, е да вярваме на това, което другите хора казват за нас.”

Мадона

„Прегръдките могат да направят много добро - особено за децата.”

Лейди Даяна

„Винаги вярвай в себе си, защото, ако ти не вярваш, кой друг ще повярва?”

Мерилин Монро

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?