49

Вдовицата на Хачо Бояджиев роди от негов колега

Весела е на 24, а Хачо на 64, когато се срещат

 

На 23 април се навършиха 11 години без емблемата на БНТ Хачо Бояджиев. Последната жена на легендарния режисьор – Весела Сапунджиева, е запазила спомена за него само в сърцето си, а всичките му вещи е раздала и дарила, сподели самата тя.

Приятел на покойния Бояджиев помогнал на вдовицата му, с която така и не сключиха брак до сетния му дъх, но живееха заедно, да сортира и опакова всичките му лични вещи, които е събирал през годините. Професионалната му литература тя дарила безвъзмездно на библиотеката на НАТФИЗ. Останалите книги пък предоставила на читалището в Нови пазар, където легендата на БНТ е роден и израснал. Дори повечето снимки, проследяващи звездния му път, Весела не запазила, а дала на Държавния архив заедно с оригиналните касети със записи на всички негови предавания и програми, които остават ненадминати и незабравими за българската телевизионна история.

Някои неща подарила на хора от тесния му приятелски кръг. „Не си оставих нищо – след него и без него вещите нямат никаква стойност за мен“, обяснява Весела, която понастоящем е щастлива в личен план с колега на Хачо.

Любовната им история остава една от най-скандалните в българските светски среди, защото младата красавица среща Бояджиев, когато тя е на 24 г., а той – на 64. Голямата възрастова разлика не им пречи да живеят на семейни начала цели 17 години, до смъртта на режисьора, който ни напусна през 2012 г., малко преди да отпразнува своя 80-годишен юбилей.

Весела и Хачо се запознават пред входа на кооперацията на Бояджиев, където по онова време тя живеела под наем. Когато тръгнала да се изнася, той я спрял, заговорил, а след два дни отишъл да я види на стрелбището, където по онова време работела. Поканил я на вечеря, а след това станали неразделни. Въпросът за общи наследници никога не стоял на дневен ред пред тях. След кончината на Бояджиев Весела все пак успява да стане майка. Година след смъртта на режисьора, на фестивал във Варна, където трябвало да връчи награда на негово име, тя се запознала с настоящия си мъж Чавдар, който също е режисьор по професия, по-голям от нея със 17 години и вдовец. Не след дълго се появява на бял свят дъщеричката им Рая, която е вече на 8.

Самият Хачо има общо 7 дъщери, само 3 от които са признати от него и носят неговата фамилия. Това са Цвета, Михаела и Мария-Луиза. Всички са от различни майки. Най-голяма от тях е Цвета, родена на 24 август 1979 г. Майка ѝ Мария Стоименова е работила като организатор и директор на продукции в Киноцентъра. Участвала е в снимането на филми като „Горе на черешата“, „Куче в чекмедже“ и др. С Хачо Бояджиев нямат официален брак, живеят известно време заедно и според Цвета остават приятели до края на живота му.

Михаела е родена на 9 октомври 1980 г. Майка ѝ Стефанка Манова дълги години е редактор в Българското национално радио, покойница отдавна. Мария-Луиза пък е единствената дъщеря на Хачо Бояджиев, родена от законен брак. За целия си бурен живот бонвиванът е имал само две семейства, скрепени с официални подписи. През 1956 г. Хачо – тогава студент трети курс във ВИТИЗ, се жени за химичката лаборантка Живка. Разводът е след само 2 години. Вторият законен брак на Бояджиев е през 1991 г., когато се жени за красивата актриса Елена Маркова и се ражда дъщеря им Мария-Луиза. Този брак би могъл да се брои дори за неконсумиран, ако Елена не е била вече бременна. Двамата подписват, но всеки от тях живее в собствения си дом. Само след 4 дни двамата се развеждат официално. Мария-Луиза е отгледана от новия съпруг на Елена – Стоян Янев-Стуци, бивш главен архитект на София. Хачо редовно си плащал издръжката, но така и не се сближил с дъщеря си. В момента тя е оперна певица в Москва и единствена не дойде на погребението на баща си. За останалите 4 дъщери на режисьора има различни медийни легенди. Според слухове всички живеели в чужбина, пише retro.bg.
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Извратена

Извратена

04.05.2023 | 09:22

история, а тази си е куч.ка без съмнение.

Отговори
1 0
Приятел

Приятел

03.05.2023 | 12:19

Хачо беше велик професионалист и кадровик. Знаеше всичко даже и за хигиенистките и с усмивка и виц споделяше впечатления. Не настръхнаха ли много ог БНТ срещу Хачо, когато уволни Нери? Хачо никога не е правил грешки в преценката си за служителите на БНТ. Вярвам, че имал не една, а много причини за да уволни почетния гражданин на Пловдив. Вместо “ Марица” да се занимава с любовния живот на Хачо( той винаги е бил и легенда в любовта) по-добре е най- после да се извадят пред читателите документите относно уволнението та Нери. Какво крие БНТ Пловдив, та още се спекулира с т. н политическо уволнение на Нери?Хачо беше изнестен, че уволнява за некадърност, а не по партийна поръчка и затова е най- великия в БНТ. Време е да се спрат хулите към Хачо относно уволнението на Нери от БНТ през 90 те години.

Отговори
3 0
така ли ?

така ли ?

03.05.2023 | 10:56

ку.рв.ол.яци.....

Отговори
5 0
така ли ?

така ли ?

03.05.2023 | 10:56

честито....да не го е кръстила от "любоФ" хачо?!?!

Отговори
5 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?