Следвайте ни

В пандемията - пловдивчани правят двойно повече бебета

viber icon

Слабият социален живот в пандемията върна и семейните отношения в нормалното им русло - подтикна много двойки да се отдават на ласки у дома и да прекарват повече време заедно. И резултатите от това не закъсняват, за което говорят и статистиките на акушер-гинеколозите.

​От данните на най-голямата в Пловдив АГ болница "Селена" се вижда, че доказаните клинични бременности за първото шестмесечие на 2020 г. са 105, което е два пъти повече в сравнение с първата половина на 2019-а. 

От началото на 2020 година пък досега в "Селена" са се родили 2090 бебета. 1056 от тях са момчета, а 1034 момичета. Бройката им е със 75 повече, отколкото за същия период на миналата година.

Най-много новородени за ден има на 14 февруари т.г. - 16, като в това число са и три двойки близнаци. Най-голямото бебе от началото на годината пък е 5010-грамовата Теодора.

 В болницата през този период са се появили на бял свят и 96 инвитро бебета.

Тенденцията за повишаване на средната възраст за раждане при жените се затвърждава. Стопена е разликата във възрастовите групи 26-30 (399 родилки) и 31 ​-35 години (393 родилки). Три са най-възрастните жени, родили в болницата - на 49 години. Почти еднакъв е и броят на раждащите до 25-ата си година (165) и тези, които избират да имат дете между 35-ия и 40-ия си рожден ден (169). 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?