1553

В Мароко къпят булката в мляко, в Шотландия я заливат с помия

От Цветелина Атанасова

Сватбените традиции и церемонии съществуват от векове и тяхното разнообразие е голямо. Обичаите днес се спазват по различни начини, което внася специално настроение и атмосфера в сватбения ден. Ето някои оригинални традиции по света. 

В Тайланд сватбената двойка е накичена с цветни гирлянди. Булката и младоженецът трябва да седят хванати за ръце по време на церемонията. Когато организаторът на сватбата потопи ръцете си в голяма купа с вода, младоженците се считат за съпруг и съпруга. 

В Испания портокалът се смята за сватбено дърво, като гаранция за чистота, невинност и голямо потомство. На сватбата младоженецът трябва да даде на булката 30 монети като символ, че ще я подкрепя за цял живот. Тя ги прибира в специална чанта.

В Мароко традицията повелява булката да се изкъпе с мляко преди сватбата си, за да отмие всички зли духове. Важно е също и да обиколи къщата на младоженеца три пъти, преди да влезе в нея.

 

Във Виетнам сватбата винаги отнема два дни. Единия ден родителите на младоженеца уреждат празника, а другия ден - родителите на булката. На младите хора се дават семки от диня като символ на плодородие и сладък живот.

В Португалия е популярен сватбеният обичай „Танц на парите”. Булката има възможност да танцува на сватбата с когото иска, но не безплатно. Този танц може да бъде доста скъп. 

На остров Бали на сватбената маса присъстват само жени. Мъжете си почиват, докато приготвят храна и украса на празничната трапеза, а след това почистват всичко. На чуждестранните гости пък се предлага да засадят родословно дърво.

В Гърция преди брачната нощ малки деца трябва да тичат около леглото на младоженците, като символ на раждането на ново здраво потомство. В деня на сватбата булката слага парче захар в ръкавицата си, така че семейният й живот да е сладък.

На Бермудите паят на младоженците е украсен с мъничко дърво, което след това двойката засажда на прага си. Смята се, че двамата влюбени ще бъдат щастливо женени, докато това дърво расте. 

 

В Белгия младоженецът засажда елха под прозореца на булката, а в замяна тя трябва да го почерпи с торта и кафе.

В някои селища в Шотландия има обред „Очерняне на булката”. Според него бъдещата съпруга трябва да бъде залята с помия от главата до петите, а след това, придружавана от приятелите на младоженеца, да обиколи всички питейни заведения в града, за да може всеки да се наслади на необичайната гледка. Смята се, че след такова унижение никакви лудории на бъдещия съпруг не са страшни и няма да има кавги в семейството.

Червеното - символ на любовта и щастието в Китай

 

Роклята на булката винаги е червена, а сватбените чаши са вързани с червени панделки. Тортата се реже отдолу нагоре, тъй като китайците я свързват със стълба, която води към щастие. 

Според китайските вярвания колкото повече сълзи пролее булката преди брачната си нощ, толкова по-щастлив ще бъде семейният й живот. Ето защо две седмици преди сватбата момичето е длъжно да се затвори в стаята и да плаче. По-късно към нея се присъединява майка й, а след това и всички роднини от нежния пол. Освен това сълзите не трябва да бъдат необмислени - жените пеят специални сватбени песни, които учат още от малки.

В Африка: „Кой е там?”

Едно от африканските племена има прекрасна романтична традиция, която е описана от френската актриса Марина Влади в книгата "Владимир, или прекъснат полет". Три дни преди сватбата булката се затваря в специално построена за нея хижа, където остава сама до тържеството.

Младоженецът идва всяка вечер на вратата й, чука, а момичето пита: „Кой е там?”. Той казва: „Аз съм”. Булката не отваря. На втората вечер всичко се повтаря. Едва третия път, след като отива в къщата на любимата си, на въпроса: „Кой е там?” младежът отговаря: „Ти си”. Тогава красавицата му отваря и вратата, и сърцето си.

В Кавказ е забранено на булката да говори

В Кавказ в деня на сватбата на булката  е забранено да говори с роднините на съпруга си. Ако новото семейство помоли младата съпруга да донесе вода, може да каже само: „Пийте за здраве!”. Гостите пък са длъжни да заговарят момичето и дори да се шегуват с него, подхвърляйки му неприятни закачки. Ако бъдещата съпруга започне да се кара с гостите, това означава, че е глупава и не е сдържана. 

Уговорен брак в Кения

Сватбената традиция сред масаите в Кения изобщо не е празник на любовта. Освен това младоженецът няма право да избира бъдещата си съпруга. Една седмица преди срещата семействата договарят предложение за брак и подробностите за зестрата.

В деня на сватбата главата на булката бива обръсната и натрита с овнешка мазнина. По традиция бащата на невестата благославя двойката, като плюе върху главата и гърдите на нежната половинка. Смята се, че така новото семейство ще бъде обсипано с късмет и богатство. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
да ги къпят  в помия?

да ги къпят в помия?

24.04.2022 | 11:14

ние булките ги къпем в мъжко мляко

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?