Следвайте ни

Учителката Кръстина Ванкова чества 90-и рожден ден

viber icon
ХАСКОВО, Весела ТОДОРОВА

Дългогодишната учителка по руски език Кръстина Ванкова навършва днес 90 години. За празника дъщеря й – адв. Таня Ванкова ще я изненада с дамско парти. Поканила съм нейни приятелки, бивши колежки и жените, които се грижат за нея. За уикенда чакаме и брат ми Христофор от София, и ще се съберем най-близките, сподели тя.
Кръстина Ванкова се радва на трима внуци – Петър, Мила и Кристиян, и трима правнуци – Христо, Ивайла и Румяна.

Юбилярката е родена през 1926 г. в село Драганово, недалеч от Горна Оряховица, в семейство на земеделци. Родът й – Ризови, е сред напредничавите и семейството е първото, което има грамофон и радиоапарат. Ванкова завършва гимназия, а след това – през 1950 г., заедно със съпруга си Петър, идват в Хасково. Той е поканен да преподава в новооткрития учителски институт. Дошли за кратко, но останали завинаги. Кръстина също завършва полувисше образование и се посвещава на учителската професия.
Почти целият професионален път на Ванкова преминава в училище “Иван Рилски”.

И когато преди две години, дъщеря й издава в книжка стиховете и спомените й, школото заема важно място в нея.
“Момичета бяхме ний млади
с весели дръзки очи,
в гърдите напира живота
и пърхат стотици мечти.”
В “Житейска броеница” са събрани снимки, поетични излияния и размисли на педагожката. Те са паметта за поколенията, за живота й през три епохи, вълненията и мечтите й. С много обич тя го завещава на близките си. /Марица


Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?