Следвайте ни

Учени: Клюките в службата са полезни

Според учените, те повдигат духа и ги разсейват

viber icon

Британски учени установиха, че леките разговори и клюките в службата повдигат духа на хората и ги разсейват, като положителният ефект е по-голям от отрицателния, съобщи БТА.

При дистанционна работа в условията на COVID-19 този полезен ефект трудно се възпроизвежда.
Учените от бизнес училището на университета в Ексетър са използвали данни за 151 работещи от различни сектори. Те установили, че общите приказки и клюките повишават позитивните емоции и чувството за удовлетвореност към края на деня, а и допринасят хората да искат да помогнат на колегите си.

Тези, които обичат да побъбрят, усещат по-голямо признание в работата си и имат чувство за по-близка връзка с останалите в службата.

Страничните разговори все пак разсейват хората и понякога те се въздържат от тях заради липса на време. Адаптивните хора усещат повече ползата от общите приказки. Тези, които трудно се приспособяват, чувстват повече негативните им страни и понякога казват повече, отколкото би трябвало.

Учените наричат страничните разговори "важен социален лубрикант" и дават за пример лекия социален разговор в началото на делова среща, който създава непосредственост преди сериозни преговори или оценка на работата. Те са и социален ритуал, вграден в ежедневието. Участниците в изследването са анкетирани три пъти на ден по 15 минути три седмици. 

 

Коментари (1)

Клюките, ами разбира се....

Клюките, ами разбира се....

23.06.2020 | 08:11

Най,, българската,, черта, с която всички се гордеят...!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?