1939

Тук ли е започнала цивилизацията? СНИМКИ

На огрян от слънцето склон на хълм в Югоизточна Турция най-старото известно религиозно светилище в света бавно разкрива своите тайни, предава БГНЕС.

"Когато отваряме нов изкоп, никога не знаем какво да очакваме", казва Лий Клер от Германския институт по археология, който провежда разкопки там от 2013 г. насам. "Винаги е голяма изненада."

Гьобекли тепе е може би най-важният археологически обект на Земята. Хиляди наши праисторически предци са се събирали около неговите сложно декорирани Т-образни мегалитни колони за поклонение повече от 7000 години преди Стоунхендж или най-ранните египетски пирамиди.

"Значението му е трудно да се преувеличи", казва пред АФП Шон Лоурънс, доцент по история в Университета на Западна Вирджиния.

Учените смятат, че историята на човешкото заселване започва от тези хълмове близо до сирийската граница преди около 12 000 години, когато групи ловци събирачи от каменната епоха се обединяват, за да построят тези обекти.

Гьобекли тепе - което според някои експерти никога не е било обитавано - може да е част от огромно светилище, обхващащо други близки обекти на хълмове, които според археолозите може да са още по-стари.

Безкрайна мистерия

Нищо от това не би могло да се предположи, преди германският археолог и праисторик Клаус Шмидт да започне да изважда на повърхността първите открития през 1995 г. Оттогава германски и турски археолози се трудят под слънцето, а сега към тях се присъединяват все по-дълги опашки от туристи, за да размишляват над многобройните загадки. Кога точно е започнало всичко, дори не е ясно.

"Точните години е почти невъзможно да се проверят", казва Лорънс. "Най-старият египетски паметник, пирамидата на Джосер в Саккара, обаче е построен около 2700 г. пр. н. е.", повече от седем хилядолетия след Гьобекли тепе. Това е краят на времето, на обществата на ловци събирачи от каменната ера и началото на уседналите общества", допълва Лорънс. "Около обекта остават безкрайни загадки, включително как е бил организиран трудът и как са били използвани обектите", каза той.

Гьобекли тепе дори е вдъхновил научнофантастичния психологически трилър на Netflix "The Gift", който се върти около един от древните надписи върху колоните му.

Шмидт, който често носи бял традиционен тюрбан по време на разкопките, е озадачен от мегалитите с издълбани изображения на лисици, глигани, патици, гущери и леопард, повече от две десетилетия до ранната си смърт на 61-годишна възраст през 2014 г.

"Нулева точка във времето"

Първоначално се е смятало, че обектът има чисто ритуален характер. Но според Клеър сега има "добри доказателства" за началото на уседнал живот с някои сгради, подобни на тези от същата възраст, открити в Северна Сирия.

Турция, която в миналото не се е славела с най-доброто използване на огромното си археологическо наследство, е приела откритията с цялото си сърце.

Предметите от Гьобекли тепе са изложени във впечатляващия археологически музей в най-близкия град Санлиурфа, който сам по себе си е толкова древен, че се смята, че Авраам е роден там.

Всъщност новият музей, построен през 2015 г., може да се похвали с "най-обширната колекция от неолитната епоха в света", според неговия директор Селал Улудаг. "Всички преносими артефакти от Гьобекли тепе са изложени тук."

"Това е пътуване към цивилизацията, към нулевата точка на времето", казва Айдън Аслан, ръководител на Дирекцията за култура и туризъм в Санлюрфа. "Гьобекли тепе хвърля светлина върху праисторията, ето защо е общо наследство на човечеството", каза той с гордост.

"Навлизане по-дълбоко"

Миналата година Министерството на културата на Турция увеличи финансирането на по-задълбочени разкопки в региона в рамките на проекта "Крахан тепе", включително пари за обекта на върха на хълма Карахан тепе - на около 35 км от Гьобекли тепе, за който някои подозират, че е още по-стар.

"Сега ще навлезем по-дълбоко, защото Гьобекли тепе не е единственият", заяви миналата година министърът на културата Нури Ерсой. „Допълнителното финансиране ни дава фантастична възможност да сравним нашите резултати от Гьобекли тепе с нови обекти в района на Санлиурфа на същата възраст", каза Клер.

Гьобекли тепе също така вдъхна нов живот в един беден и дълго време пренебрегван регион, който допълнително пострада от гражданската война от другата страна на границата. Сирийските бежанци вече съставляват една четвърт от населението на Санлиурфа. Над един милион туристи са посетили Санлиурфа през 2019 г., а градът очаква тази година да достигне нивата отпреди пандемията.

"Днес Гьобекли тепе вече е свързан пряко с икономиката на града", казва Аслан, който се надява, че славното му минало може да бъде ключова част от бъдещето на града.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?