Следвайте ни

Три прости начина да кажете „Не искам!“

viber icon

Не искам! Колко пъти ви се е искало да кажете тези две думи във вашата работа, но не сте го правили от страх, че може да изглеждате непрофесионално и да прозвучите грубо и нетактично? Може би сте търсили начин да не присъствате на поредната безсмислена работна среща, която ще ви струва ценно време.

Може би просто не сте искали да отидете на кафе с ваш колега, защото знаете, че той може да приеме това по погрешен начин. А може би сте искали да изкрещите тези думи в лицето на вашия шеф, когато ви е възложил проект, от който косата ви настръхва?

Определено не са малко случаите, в които ни идва да изречем именно тези две думи. И въпреки това почти никога не го правим, защото „не искам“ просто звучи като безотговорно и незряло извинение.

Когато ви идва да кажете „не искам!“, изпробвайте една от тези три фрази, ако искате да звучите по-професионално:

 

1. Нямам време

 

В по-голямата част от случаите, когато се опитвате да се измъкнете от опреден ангажимент, причината винаги е проста - графикът ви е претъпкан със задачи. Фактът, че сте заети и ангажирани с нещо, е напълно основателна причина да не се натоварвате с нови задължения и да откажете предложението на вашия шеф или колега, така че не се страхувайте да използвате тази фраза.

Ако искате да смекчите допълнително тона, може в началото да добавите „С удоволствие бих, но...“. Дори и това всъщност да е последното нещо, което бихте искали да направите, вашият събеседник няма нужда да знае цялата истина.

 

2. Може би следващия път

 

Тази фраза е особено подходяща в случаите, когато става въпрос за ангажименти от социален характер, като например уговорка за обедната почивка или за среща след работа в бара. Когато казвате „следващия път“, вие учтиво отхвърляте предложението, но оставяте вратата отворена за потенциални срещи в бъдеще.

Може ли да прозвучи неискрено и дори леко пасивно-агресивно, особено ако нямате намерение да приемете същата покана в бъдеще? Може би. Но ако в момента наистина искате да се измъкнете от този ангажимент, това е добър начин да го направите.

 

3. Не, благодаря!

 

Понякога най-простият начин на изразяване е най-ефективен. Когато не искате да направите нещо, отговорете просто с „Не, благодаря“. Ако започнете да обяснявате причината за вашия отказ, човекът отсреща може да започне да спори и да ви увещава да приемете предлагания ангажимент в някакъв друг момент.

В крайна сметка или ще се изнервите и ще измислите някаква лъжа, или ще се поддадете на натиска и ще приемете предложението. От друга страна, учтивото отхвърляне на предложението не оставя място за дискусии и спорове.

Вашият събеседник просто ще трябва да се примири с факта, че вие няма да приемете неговото предложение, тъй като в противен случай рискува да изглежда груб и невъзпитан със своето продължително настояване, след като е разбрал, че не сте заинтересовани.

Източник: manager.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?