2374

Траурът свърши: Крал Чарлз III облече шотландска пола на първата публична изява

Крал Чарлз Трети и кралицата консорт Камила посетиха днес Шотландия за първата си публична проява след края на траурния период във връзка с кончината на кралица Елизабет Втора, предаде Асошиейтед прес.

Големи тълпи хора се събраха по улиците на Дънфеърмлин в областта Файф, северно от шотландската столица Единбург, за да видят новия монарх. Крал Чарлз Трети, който носеше шотландски килт при посещението си, отдели време и се ръкува с част от присъстващите, след срещата си с първата министърка на Шотландия Никола Стърджън и други представители на шотландските власти.

 

Кралската двойка посети Дънфеърмлин, за да му предостави официален статут на град. Той е родното място на крал Чарлз Първи, който е последният британски монарх, роден в Шотландия и царува през 17-и век, преди да бъде екзекутиран.

По-късно днес крал Чарлз Трети и съпругата му ще дадат прием за около триста гости в Единбург в чест на британците с южноазиатски произход. Монархът ще се срещне с граждани, които произхождат от Индия, Пакистан и други страни в Южна Азия, за да отбележи приноса, който те имат за Великобритания.

Чарлз се възкачи на престола веднага след смъртта на майка си в шотландския замък "Балморал" на 8 септември. В цяла Великобритания имаше десетдневен траур, който кралското семейство удължи с още една седмица след погребението на кралицата на 19 септември.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Какво 666

Какво 666

03.10.2022 | 19:28

А гащи сложи ли или без както са го карали древните шотландци да си ветреят мандаринките.

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?