46

Тя е съпруга на ракията! Евгени Минчев удари в десетката с тези думи

Лорда закачи ключова тема за националната ни трапеза

"Реших да пиша за шопската салата, защото тя събужда в мен спомени за моите родители и семейните ни трапези", сподели наскоро в социалните мрежи Евгени Минчев. Роденият в ромската махала на Пазарджик Лорд е на мнение, че тя е по-национално ястие от фасула и символизира българския манталитет в цялата му прелест.

"Тя е съпруга на ракията, бълдъза на узото и първи заместник кмет на водката", остроумничи той. "Шопската салата - проста работа, а толкова емоции отпуща. Няма дружеско събрание без този камбанен кулинарен звън от соца", убеден е Минчев.

Човекът оркестър прави и изненадващото признание, че приятелят му чужденец, бил голям познавач на шопската салата.

"Гаджето вика: "Абе, аланкоолу, слага се и шарлан!" Той пък немец, виж, и той знае за нея салата. Магията, магията, магията. При мен магията като дете се състоеше в това да пуснем Аспарух Лешников вечер и песента му "Самотна циганко“, а баща ми, наричан в махалата "Пияното Коце", не уцелваше игличката на грамофона и трябваше седем пъти да чуваме рефрена "Отгде дочувам твоя гла-а-а-а-а-а-с...“, разказва светският хроникьор.

"Майка ми седеше в средата на хола и го чумосваше с мамините й клетви, ама ръцете й бяха целите в олио и не можеше да съдейства. Аз пък седях на дивана с томче на Чудомир и блеех през диоптричните очила", реди спомени за "малкия град" по соца Евгени Минчев, предава "България днес".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ох Евгени и ти къде си се родил

Ох Евгени и ти къде си се родил

08.02.2023 | 10:10

Лорд, това ли заслужаваше, само това разбрах този, ааа и за ракията, някой я гълта така, все едно гърлото му смазано с шарлан, а шарлана си е с ниско качество мазнина...!

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?