3906

Тези хора не могат да бъдат кръстници на детето ви, ето защо

Кръщенето на бебе е голяма отговорност както за родителите, така и за бъдещите кръстници. Следователно към избора на "небесни" майки и татковци трябва да се подхожда с цялата сериозност.

Какво е необходимо за кръщенето на дете

Според някои духовници бебето трябва да бъде кръстено 40 дни след раждането. Смята се, че до този момент майка му "не е чиста" и не може да участва в церемонията.

Всъщност църквата изобщо не ограничава човек - можете да бъдете кръстени и да "спечелите Бог" по всяко време, както в първия ден от живота, така и в зряла възраст.

Ето какво ви е необходимо:

Кръстче, осветено от храма
Нова риза за кръщение
Свещи
Кърпи
Чисти дрехи за преобличане

Всяка църква има свои собствени обичаи, така че не забравяйте да се консултирате с духовника: колко свещи и кърпи са необходими, какво е необходимо за получаване на документ за кръщение, дали е възможно да правите снимки и видео в храма и други подробности.

Как да изберем кръстник

Важно е кръстникът да е същият пол като детето. Освен това задължително правило е и той да бъде кръстен.

Църквата смята, че основното задължение на кръстника е да се погрижи детето да израсне като добър християнин. Имайте предвид: не можете да промените кръстника си, дори ако той изведнъж стане лош човек, пише fitwell.bg. В този случай се препоръчва да се молите за него от все сърце. Има само едно изключение – ако кръстникът си е сменил вярата.

Има мнение, че кръстница не може да бъде неомъжена или бременна жена. Но това не е така - няма ограничения за това.

Не можете да вземете като кръстници:

Атеисти и привърженици на други религии, освен в специални изключителни случаи, когато им е позволено да вземат протестанти или католици за кръстници.
Непълнолетни. Некръстен.
Семейните двойки - кръстниците стават духовни брат и сестра, в този случай те не могат да споделят брачното легло. Представители на църквата: монаси, свещеници.

Можете да кръстите бебе във всеки ден от седмицата, но трябва да вземете предвид работното време на храма и съществуващия график - всяка църква има определени дни и часове за кръщение.

По време на кръщенето родителите не трябва да докосват бебето, а само да наблюдават хода на церемонията. Но духовникът може да направи изключение, ако детето плаче, пише Блиц.

Нещата, останали след кръщенето, не могат да се перат и изхвърлят, вярва се, че запазват частици от Светия свят. Има случаи, когато дрехи за кръщене са били обличани на болно дете, след което то е оздравявало по чудо.

Кръщението е не само църковен ритуал, но и ново раждане на бебе - на този ден то става светъл и безгрешен човек. Въпреки факта, че сега е под закрилата на своя светец, родителите и кръстниците са отговорни за духовното възпитание на бебето.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Толкова

Толкова

06.08.2023 | 20:55

Е интересно това че е скучно и досадно . Църквата ще казва кой ще кръсти или не детето . Ако искам ще го кръстя .

Отговори
1 0
Като

Като

06.08.2023 | 14:02

Порастне само ще реши дали да се кръсти. Ако искам ще го кръстя не е задължително. Какви са тези неща за не кръстени или друга религия .

Отговори
2 2

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?