Следвайте ни

ТЕСТ: Грамотни ли сте? Проверете с тези 15 въпроса

viber icon

1. В кой ред е допусната правописна грешка? 

А) живяхме, просяци, застаряли

Б) отвращение, упование, опаковам  

В) поройни, стадийни, студийни

Г) запържвам, връзвам, накълцвам 

 

2. В кой ред НЕ е допусната правописна грешка? 

А) сприхав, логопед, копнеж

Б) изповед, изкоп, изкрен

В) извесна, радостни, постно

Г) беритба, одбран, отбор 

 

3. В кое изречение НЕ е допусната правописна грешка? 

А) Информацията засяга наличноста в склада и се обновява на всеки десет минути.

Б) Той харесва италианската кухня и редовно си поръчва пица, спагети или лазаня.

В) Книгата е илюстрирана със репродукции на икони и стенописи от различни църкви.

Г) Трябва да внимаваш, за да не си удариш нокъта, защото много силно ще те заболи. 

 

4. В кое изречение НЕ е допусната правописна грешка? 

А) Днес съобщиха, че имотът ще бъде прехвърлен чрез покупкопродажба, а не чрез дарение.

Б) Автомобилният сервиз в града предлага монтаж на термо изолация и на хладилни инсталации.

В) Налага се да изберем фирма, в която да проведем задължителната си двуседмична практика.

Г) Директорът предложи да се разработи нов учебновъзпитателен план за работа с учениците. 

 

5. В кое изречение НЕ е допусната правописна грешка? 

А) Всяка година по това време се въвеждат ограничения в движението през някои от проходите на Стара Планина.

Б) Предизвиканата от лошото време авария доведе до спиране на електричеството в няколко Видински квартала.

В) Много от съчиненията на патриарх Евтимий са достигнали до нас благодарение на редица преписи.

Г) Трябва да се разходите в центъра на града, за да видите най-красивите образци на бароковата архитектура. 

 

6. В коя от маркираните думи НЕ е допусната граматична грешка? 

На увеселителната яхта, управлявана от двама капитана (A), пътуваха трийсет очаровани от красотите на Канарските острови пасажера (Б). Обслужваха ги няколко любезни сервитьора (В), а за доброто им настроение се грижеха два музикални състава (Г). 

 

7. В кое изречение е допусната грешка при членуването? 

А) През летния и през зимния сезон у нас беше отчетен ръст в броя на българските и на чуждестранните туристи.

Б) През пролетта младият и талантлив певец ще се представи за първи път пред нашата публика.

В) Още не беше доставен хлябът, а първите нетърпеливи клиенти вече чакаха своя ред в магазина.

Г) Висшата съдебна инстанция по наказателни и граждански дела е Върховния касационен съд. 

 

8. В кое изречение е допусната граматична грешка? 

А) Планирам кратки пътувания до няколко страни на Иберийския и на Скандинавския полуостров.

Б) Възнамеряваме да представим журналистическите материали до края на деня, за да спазиме срока.

В) Разсъждавайки трезво и логично върху създалата се ситуация, той взе правилното решение.

Г) След часовете се срещнах с родителите и им благодарих за деликатната намеса в ситуацията. 

 

9. В кое изречение е допусната пунктуационна грешка? 

А) Онзи ден на балкона ми внезапно кацна едно шарено птиче, изчурулика весело и бързо отлетя.

Б) Старата амфора, съхранявана в музея, разкрива неподозирани факти от миналото на селището.

В) Развивайки постоянно своите социални умения, всеки млад човек се подготвя за промените в обществото.

Г) Последното изпълнение в конкурсната програма, за съжаление беше отложено за следващия ден. 

 

10. В кое изречение е допусната пунктуационна грешка? 

А) Майката се затича към детето си и лоши предчувствия обзеха душата ѝ.  

Б) Възможността да покори нови върхове, му се струваше доста примамлива.

В) Който ще участва в конкурса, трябва да представи нужните документи.

Г) Тя се освободи от мисълта, която я измъчваше и откри вярното решение. 

 

11. В кое изречение НЕ е допусната лексикална грешка? 

А) Счетоводителка на фабриката получи фрактурата и я приложи към останалата документация по проекта.

Б) Днес новоназначеният млад лекар трябваше да реагира адекватно в тази заплетена и комплицирана ситуация.

В) Полицаят умело успяваше да реабилитира движението на оживеното централно градско кръстовище.

Г) При наличието на пропускателен режим се изисква изключителна бдителност от страна на портиера. 

 

12. В кое изречение е допусната грешка при членуването?

А) Френските и немските участници в турнира получиха от спонсорите много и разнообразни подаръци.

Б) Капризната и изтънчена певица отново се оплакваше на организаторите от лошите условия в залата.

В) Планинската служба съветва туристите върха да се изкачва само при добри атмосферни условия.

Г) След ремонта в Софийската зоологическа градина на животните ще се осигурят подобри условия.

 

13. В кое изречение е допусната граматична грешка?

А) Съобщиха, че движението на камиони през Шипченския и през Троянския проход ще бъде ограничено през целия ден.

Б) За предстоящия изпит възнамеряваме още веднъж внимателно да преговориме всички въпроси от програмата.

В) Спазвайки стриктно физическа дистанция по време на епидемия, ние опазваме и себе си, и другите.

Г) Бащата се успокои, когато големият му син построи новата си къща и се нанесе в нея заедно с цялото си семейство.

 

14 В кое изречение е допусната пунктуационна грешка?

А) Витоша, както и Лозенската планина, са предпочитани места за разходка.

Б) Често си спомням детските години, изпълнени с веселие и много игри.

В) Вдигайки очи към мрачното небе, старецът прокле тъжната си участ.

Г) Не трябва обаче да се отказваме от работата си по този проект.

 

15. В кое изречение е допусната пунктуационна грешка?

А) Човек не осъзнава своята уязвимост, преходност и обреченост, забравя за реалността и често спира да се съобразява с нея.

Б) Очаквам те в кабинета си, понеже ако не предадем до утре готовите материали, ще изгубим средствата по проекта.

В) Актьорът, който се прочу с ролята си в хитовия сериал, е сред най-активните в социалните мрежи.

Г) Потърси ме не защото искаше да се извини за некоректното поведение, а защото отново се нуждаеше от услуга.

 

***************

ОТГОВОРИ

1. А
2. А
3. Б
4. В
5. Г
6. Г
7. Г
8. Б
9. Г
10. Г
11. Г
12. В
13. Б
14. А
15. Б

Въпросите са от матурата по БЕЛ през август 2019-а и юни 2020-а. 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?