4020

Тази картина се продава за над 13 млн. евро

Странно нещо е изкуството. Още повече когато говорим за американския художник Жан-Мишел Баския, творил в средата на миналия век, пише fakti.bg.

Известен представител на т.нар. улично изкуство, мнозина критици сравняват неговото творчество с драсканици на дете в стара тетрадка. Разбира се, историята му е отредила специално място в уличната поп култура, благодарение на картините му, които са израз на протест, шарени, забележителни и според някои ...красиви.

В началото на кариерата си Жан-Мишел Баския рисува върху каквото има под ръка – врати, стари прозорци, мивки. Всички те обаче се намират около големи клубове и галерии, за да може да бъде забелязано творчеството му.

И така в днешни дни картините му се продават за десетки милиони. Сега аукционна къща Christie’s пуска на търг една от емблематичните му творби „Бъдещите науки срещу човека“, оценена на приблизителна стойност между 9 и 12 милиона паунда.

Картината е рисувана през 1982 г. и концепцията й е подчинена на черното бъдеще, което художникът е смятал, че ще донесе конфликтът на науката с човека. Тя е критика, предупреждаваща за технологичната концепция, която може да развали нашето време, отчуждавайки се във военна индустрия, ядрено замърсяване и луди и безотговорни учени, пропиляващи същността на човешкото щастие и положителните перспективи във времето.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?