1939

Тайните на домакинята: 12 неща, които да почистите с Кока-Кола

Освен любима за мнозина напитка, Кока-кола е и чудесно средство за почистване поради силната си киселинност и ph около 2,5. Кока-кола се справя чудесно с мръсотията, подобно на оцета, пише Rozali.com. Ето 12 неща, които може да почистите с Кока-Кола.


1. Почистващ препарат за масло
Ако имате петна в гаража от изтекло машинно масло и сте нацапали с такова дрехите си, Колата може да се справи учудващо добре с отраняването им. Изсипете напитката върху петната и оставете така няколко часа, след което измийте нацапаните места с вода. 

2. Петна от флумастер, химикал, маркер 
Ако имате деца, то петната от химикали и маркери са нещо обичайно. Решението е просто да полеете петната с кола и да оставите да престои така известно време. След което вземете четка, натопете я в сапунена вода и изтрийте мръсотията. 

3. Средство за почистване на тоалетната
Кока-колата е чудесен начин да премахнете дори и най-упоритите замърсявания в тоалетната чиния. Освен това ще премахнете и всякакви нежелани миризми. Просто изсипете от газираната напитка в тоалетната, а също нанесете част от нея и под ръба на тоалетната. Оставете да престои и измийте с четка и вода. 

4. Ръжда
Ако става въпрос за дребни предмети, покрити с ръжда, оставете ги да престоят в съд с кола за през нощта. А на сутринта ги изтрийте с четка и измийте с вода. При ръждясали по-големи предмети, нанесете газираната напитка с гъба и след като престои така известно време, изтрийте с мокър парцал или четка. 

5. Загорели тенджери, тигани и тави
Загорелите съдове са истински кошмар за измиване, дори и в съдомиялна машина. Ето защо първо ви напълнете с Кока-Кола и ги сложете на котлона, докато течността се вгорещи. Махнете съда от котлона и оставете съда да престои така известно време. След което измийте съдовете на ръка или в съдомиялна.

6. Затегнати гайки и болтове
Ръждясалите и невъзможни за разхлабване гайки и болтове лесно може да третирате с Кока-кола. Накиснете ги с газираната напитка и след няколко часа пак опитайте да ги отвинтите. 

 

7. Мухъл по фугите
Кока-кола може бързо да реши проблема с мухъла по фугите в банята. Полейте с газираната напитка засегнатите места и оставете да престои, след което измийте с вода. 

8. Предно стъкло на автомобила
Предното стъкло на автомобила редовно е покрито с мушици и всякакви други трудни за отстраняване мръсотии, които остават дори и след автомивката. Ето защо използвайте кока-кола и ще видите как нечистотията от предното стъкло бързо ще изчезне. 


9. Градина
Някои градинари изпозлват кока-кола за премахване на мухъл от почвата и като средство за борба с вредители.

10. Варовик
Излейте Кока-кола в електрическата кана или чайника, покрит с варовик, и оставете така да престоят няколко часа. Отлаганията по стените на съдовете обичайно бързо се отлепват и падат. 


11. Петна от дрехи
Независимо дали става въпрос за кръв или мазнини, кока-колата е решението за премахването на всякакви петна. Сложете дрехите в леген и ги накиснете само с Кока-кола, а след като престоят ги изперете с перилен препарат. 

12. Полиране
Кока-кола е идеално средство за полиране и възвръщане на стария блясък на метални предмети. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?