Следвайте ни

Тайните, които само служителите на летищата знаят

viber icon

От момента, в който влезете в сградата на летището до кацането, в продължение на часове вие и багажът ви сте под бдителен контрол. Но от вас остават скрити определени детайли. Това са тайните, които служителите на летищата зорко пазят.

Безопасност

На някои летища работят специалисти по профилиране - кадри, които обръщат внимание на жестове, мимики и модели на поведение на пътниците и въз основа на това идентифицират потенциално опасните лица.

Скенерите, предназначени за проверка на гражданите, са абсолютно безопасни. Болничен рентгенов апарат произвежда около 600 микросиверта, а съвременните скринингови скенери не надвишават прага от 0,5 микросиверта.

Кадрите за видеонаблюдение от залата се обработват от компютърна програма, способна да оцени психоемоционалното състояние и да трансформира и най-малките човешки движения в цветни индикатори: зелено - пътникът не представлява заплаха за околните, червено - необходимо е той да бъде проверен.

Пластмасовите тави в зоната за проверка на сигурността са най-мръсните предмети на летището. Учените са идентифицирали 10 различни респираторни вируса в проби, взети от тях, включително грипния вирус А и над 100 патогенни микроорганизми.

 „Закъде пътувате?“ - този въпрос е част от профилирането и метод за идентифициране на подозрителни хора. Ако реагирате твърде грубо или несигурно, това ще стане причина за допълнителна проверка. 

Конфискуваните вещи се управляват от службата за авиационна сигурност. Някои се изхвърлят, а други се продават на търг.

За да се избегнат грешки, персоналът, отговарящ за сигурността обикновено сменя позициите си на всеки 30 минути и използва кодови думи, пише actualno.com.

Багаж

Багажът се проверява с помощта на рентгенов апарат, който между другото не може да се справи с предмети, увити във фолио. То блокира рентгеновите лъчи и следователно се появява само като тъмно петно ​​на екрана на контролера. В случая ще бъдете помолени да отворите чантата и да покажете опакованата вещ.

При всяко пътуване към багажа се прикрепва стикер с уникален баркод. Ако решите да оставите такъв за спомен от предишния си полет, има шанс багажът ви да бъде загубен. 
Ако куфарът ви е изглеждал подозрително и е бил отворен, върху него трябва да се окачи специален стикер, който да показва, че багажът ви е преминал допълнителна проверка.

По-добре е да вземете 2 по-малки куфара, отколкото 1 тежък. Повечето куфари, които са повредени по време на товарене, тежат над 20 кг.

Контролна кула

На контролната кула има няколко служителя, които постоянно комуникират помежду си. 

Една от най-опасните ситуации се нарича „палачинка“: когато единият самолет започне да излита, а другият реши да направи 2-ра обиколка. В такава ситуация основното е диспечерът да реагира бързо.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?