Тайната история на кралица Елизабет Втора СНИМКИ

Сватбената рокля на Нейно Величество е закупена с купони, които бъдещите булки от цяла Англия й изпращат през прочутата с недоимъка следвоенна 1947 година

Символ на Обединеното кралство, монарх с богата и интересна история, забележителна жена и съпруга, модна икона - кралица Елизабет Втора неслучайно вдъхновява куп филми и сериали. Сред тях заслужава да се отбележи „Короната“ - впечатляваща поредица за живота на британската монархия, повдигаща завесата на детството и ранните години от управлението на Нейно ​Величество. „Речта на краля“ пък е прекрасна филмова интерпретация за съдбата на крал Джордж VI, бащата на Елизабет, който надвива говорния си дефект на прага на Втората световна война. 

Елизабет Александра Мери Уиндзор се качва на престола едва 26-годишна. Любопитните факти за кралицата сякаш нямат край - Нейно Величество е служила в британската армия, където шофира и ремонтира военни камиони, борави умело с огнестрелно оръжие, сама кара колата си, а на първата си публична изява от началото на пандемията 94-годишната Елизабет се появява, яхнала кон в замъка Уиндзор. Кралицата е и единственият жив монарх, служил във войната срещу Хитлер.

Съпругът й е не по-малко интересна фигура в кралския двор. Роден като принц на Гърция и Дания, Филип Маунтбатън е известен с поразяващата си уста. Той е автор на бисерите "Обявявам това нещо за открито, каквото и да е то" по време на посещение в Канада, както и на "Как държите местните настрана от пиенето достатъчно дълго, за да изкарат шофьорския изпит?" ​-въпрос, зададен към инструктор по кормуване в Шотландия.

Кралица Елизабет и принц Филип, които никога не са си позволили лукса да се държат за ръце пред хората, са женени от 73 години. В името на любовта принцът изоставя кариерата си на морски офицер, а в деня на сватбата се отказва и от цигарите -навик, който Елизабет свързва със смъртта на баща си.

Счупената диадема 

Външният вид на Нейно Величество също е интересна и неизчерпаема тема. Разбира се, още сватбената рокля крие любопитна история. Платовете през 1947 г. са закупувани само с купони, а за роклята на бъдещата кралица е нужен много атлаз, затова бъдещи булки от цялата страна изпращат на Елизабет своите талони.

Освен това час преди церемонията специалната й тиара се чупи надве и е нужна спешната намеса на бижутер в последния момент. И до ден днешен сватбената рокля на Елизабет Втора е образец на изящество, елегантност и безупречен стил, а счупената диадема надали е била чак толкова лоша поличба, предвид дългия и щастлив живот на новото кралско семейство.

Тоалети в ярки цветове

На всяко официално събитие Нейно Величество се вижда отдалече. Именно за да може всеки присъстващ в публиката да зърне поне за миг кралицата, гардеробът й се състои от тоалет​и и шапки в ярки цветове. Роклите й винаги трябва да са с дължина под коляното, а за да са сигурни, че всяка визия е перфектно подбрана, придворните записват и планират тоалетите й до най-малкия детайл. Само веднъж кралица Елизабет се е появявала на събитие в панталони вместо с рокля.

200 чанти от Launer London

Нейно Величество притежава над 200 чанти на любимата си английска марка Launer London, а самият аксесоар се използва и като таен начин за комуникация с антуража й. Така например, ако кралицата мести чантата си от едната ръка в другата, разговорът се е проточил твърде много и е време да приключва. Чанта на масата означава, че събитието трябва да свърши до пет минути, а чанта на земята - че кралицата желае незабавно да напусне срещата.

Освен огромното разнообразие от чанти, за всеки тоалет на кралицата има отделен чадър, който да си пасне по цвят.

Перлено бижу

Почти никога няма да видите Елизабет Втора без перлено бижу. Традицията започва от кралица Виктория, която на всеки рожден ден на дъщерите и внучките си им подарява по една-единствена перла. Така до осемнадесетия си рожден ден момичетата имат достатъчно перли за собствена огърлица.

Връзката на Нейно Величество със семейството, любимите й коргита, хитрата усмивка и необичайната й история са само част от причините Елизабет II да се радва на уважението и обичта на целия свят. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?