Следвайте ни

Тайната история на кралица Елизабет Втора СНИМКИ

viber icon

Сватбената рокля на Нейно Величество е закупена с купони, които бъдещите булки от цяла Англия й изпращат през прочутата с недоимъка следвоенна 1947 година

Символ на Обединеното кралство, монарх с богата и интересна история, забележителна жена и съпруга, модна икона - кралица Елизабет Втора неслучайно вдъхновява куп филми и сериали. Сред тях заслужава да се отбележи „Короната“ - впечатляваща поредица за живота на британската монархия, повдигаща завесата на детството и ранните години от управлението на Нейно ​Величество. „Речта на краля“ пък е прекрасна филмова интерпретация за съдбата на крал Джордж VI, бащата на Елизабет, който надвива говорния си дефект на прага на Втората световна война. 

Елизабет Александра Мери Уиндзор се качва на престола едва 26-годишна. Любопитните факти за кралицата сякаш нямат край - Нейно Величество е служила в британската армия, където шофира и ремонтира военни камиони, борави умело с огнестрелно оръжие, сама кара колата си, а на първата си публична изява от началото на пандемията 94-годишната Елизабет се появява, яхнала кон в замъка Уиндзор. Кралицата е и единственият жив монарх, служил във войната срещу Хитлер.

Съпругът й е не по-малко интересна фигура в кралския двор. Роден като принц на Гърция и Дания, Филип Маунтбатън е известен с поразяващата си уста. Той е автор на бисерите "Обявявам това нещо за открито, каквото и да е то" по време на посещение в Канада, както и на "Как държите местните настрана от пиенето достатъчно дълго, за да изкарат шофьорския изпит?" ​-въпрос, зададен към инструктор по кормуване в Шотландия.

Кралица Елизабет и принц Филип, които никога не са си позволили лукса да се държат за ръце пред хората, са женени от 73 години. В името на любовта принцът изоставя кариерата си на морски офицер, а в деня на сватбата се отказва и от цигарите -навик, който Елизабет свързва със смъртта на баща си.

Счупената диадема 

Външният вид на Нейно Величество също е интересна и неизчерпаема тема. Разбира се, още сватбената рокля крие любопитна история. Платовете през 1947 г. са закупувани само с купони, а за роклята на бъдещата кралица е нужен много атлаз, затова бъдещи булки от цялата страна изпращат на Елизабет своите талони.

Освен това час преди церемонията специалната й тиара се чупи надве и е нужна спешната намеса на бижутер в последния момент. И до ден днешен сватбената рокля на Елизабет Втора е образец на изящество, елегантност и безупречен стил, а счупената диадема надали е била чак толкова лоша поличба, предвид дългия и щастлив живот на новото кралско семейство.

Тоалети в ярки цветове

На всяко официално събитие Нейно Величество се вижда отдалече. Именно за да може всеки присъстващ в публиката да зърне поне за миг кралицата, гардеробът й се състои от тоалет​и и шапки в ярки цветове. Роклите й винаги трябва да са с дължина под коляното, а за да са сигурни, че всяка визия е перфектно подбрана, придворните записват и планират тоалетите й до най-малкия детайл. Само веднъж кралица Елизабет се е появявала на събитие в панталони вместо с рокля.

200 чанти от Launer London

Нейно Величество притежава над 200 чанти на любимата си английска марка Launer London, а самият аксесоар се използва и като таен начин за комуникация с антуража й. Така например, ако кралицата мести чантата си от едната ръка в другата, разговорът се е проточил твърде много и е време да приключва. Чанта на масата означава, че събитието трябва да свърши до пет минути, а чанта на земята - че кралицата желае незабавно да напусне срещата.

Освен огромното разнообразие от чанти, за всеки тоалет на кралицата има отделен чадър, който да си пасне по цвят.

Перлено бижу

Почти никога няма да видите Елизабет Втора без перлено бижу. Традицията започва от кралица Виктория, която на всеки рожден ден на дъщерите и внучките си им подарява по една-единствена перла. Така до осемнадесетия си рожден ден момичетата имат достатъчно перли за собствена огърлица.

Връзката на Нейно Величество със семейството, любимите й коргита, хитрата усмивка и необичайната й история са само част от причините Елизабет II да се радва на уважението и обичта на целия свят. 

Мирослава Атмаджова

Мирослава Атмаджова

Редактор - marica.bg

Мирослава Атмаджова е завършила Право в ПУ „Паисий Хилендарски“. Работила е като копирайтър в голяма IT компания. Част е от екипа на „Марица“ от 2017 г.   Още

Коментари (3)

Много сик ретно Абе направо сик

Много сик ретно Абе направо сик

20.03.2021 | 23:22

Да пишеш за гащи е велико и много тайно Нали секретно изпражнение Нищо ли не секретно не ти влиза в чифутската ти главица Секретно ли сереш Явно не

Отговори
3 8
Още ли да въ учим чифутска сган

Още ли да въ учим чифутска сган

20.03.2021 | 22:22

Абе моме Атмабаджакова не можа ли да си вадиш хлеба с баджаците ами са напъна със секрети някакви За туй ли руча леба на бубайко ти За туй ли са напиня да учиш що е право що е криво Толкова ли си некадърна че да изпаднеш до клюкарка в Мекица и сиккрети да вадиш Сикрети от где От носа ти чифутски ли На тях им викат сополи Сикрет е друга работа Доста сополи трябва да забършеш доде стигнеш до сикретите А за секретите друг път ще си говорим Мъ до тогава кажи на тейко си да развърже кисията за един хонорар Дал е еврейна толкова Да даде още малко белким изпражнението му научи нещо сикретно Още не говорим за СЕКРЕТНО

Отговори
8 10
Много тайно ли се харчи Кач пара ве чифути

Много тайно ли се харчи Кач пара ве чифути

20.03.2021 | 20:40

Онова което го говорят бабите на пейките във парка не може да се нарече тайна Тая с цепката между двата крака ходи ли до тоалетна Пикае ли клекнала Е къде е тайната В нечий увредени еврейски тикви

Отговори
8 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?