Следвайте ни

Сватбената приказка на Галина и Динко

Предложението дошло в Лондон, вдигнали сватба с ритуали от две области

viber icon
Ралица ИВАНОВА, Пазарджишка Марица

Когато отворих вратата, тя стоеше с пуснато було. Не можех дума да обеля. Беше толкова красива и чакаше мен. Бях най-щастливият младоженец на света. Така 27-годишният Динко Кръстев от Пазарджик описва първия момент, в който зърва своята любима Галина на сватбения им ден. 

Динко и Галина са заедно от 8 г. Запознават се като студенти. Срещат се благодарение на общи познати, единият от които впоследствие им става кум. Любовта пламна почти мигновено. Все още имам чувството, че беше вчера, когато я видях за първи път. Тя е моята любов и сродна душа. Още когато я срещнах, знаех, че искам тя да бъде моята съпруга, разказва щастливият младоженец. Затова и предложението за брак е очакваното продължение на красивата им приказка. Исках да е на необикновено място. Посетихме Лондон. Беше привечер и се разхождахме покрай Темза. Намирахме се точно срещу Окото на Лондон, от другата страна на реката. Слънцето почти залезе и градът светна. Отидохме в Victoria Embankment Gardens - парк, където паднах на колене и  поисках ръката. Тя със сълзи на очи каза "да", спомня си Динко. Предложението за брак се случи в една зимна лондонска нощ през януари 2015-а на любимо за мен място. Беше много романтично и красиво, а аз бях едновременно щастлива, изненадана и много силно развълнувана, добавя Галина. Не крие, че е пожелала именно Динко да бъде неин съпруг, още когато го вижда за първи път преди 8 години.

Решават сватбата им да бъде през септември. Венчаят се в родния град на младоженеца - Пазарджик. Искат ритуалът по сключване на граждански брак да е на открито. Търсят красиво и романтично място. Избират Етнографския музей в града. Хареса ни атмосферата на битовата къща, дворът с лозите и голямата порта. Искахме да предоставим възможност на нашите гости да разгледат и експозицията, казва Галина. Усещането да свържеш живота си с любимия човек на такова място, изпълнено с история, е невероятно. Когато споделихме на нашите близки, че искаме гражданският ни брак да бъде точно там, те останаха много очаровани, допълва Динко. 

Сватбата на младото семейство Кръстеви се придържа към българските ритуали и обичаи на бракосъчетанието. Двамата са от различни краища на страната и съчетават традициите на два региона. Има извеждане на булката и младоженеца с бяла лента. Също така забулване на невястата и поръсване с брашно, за да побелее в брака. Ритуално ме избръснаха на сутринта, за да останат всички вредни навици извън семейния живот. Чупихме пита, имаше ритане на менче, булчинско хоро, поднасяне на кумски дарове, хвърляне на чаши и други, разказва Динко.

Изключително нестандартен е първият танц на младоженците. Докато при други сватби този музикален момент обикновено е на бавен блус, ние решихме да заложим на нещо различно. Ходихме на уроци при известен танцов хореограф, който ни помогна да представим нещо невероятно. Беше съчетание от две песни, като в първата част младоженецът показва любовта си към булката, а във втората  - обратното. 

Интересно е, че Динко избира сватбения си костюм доста по-трудно, отколкото Галина булчинската си рокля. 27-годишната младоженка се спира на тоалет още в първия бутик, който посещава. Купува третата, която мери. В същото време на младоженеца му се налага дълго да обикаля. След усилено търсене влязохме в един магазин и първото нещо, което ни пита консултантът, е дали може да види на снимка роклята на булката. След като я видя, думите му бяха: "Роклята е невероятна и трябва да извадим тежката артилерия. Трябва да изберем костюм, който да подхожда на тази рокля". И така се сдобих с изключително церемониален костюм, разказва Динко.

Кумовете също впечатляват с оригинални идеи. По пътя към дома си поставят табели с надпис "Кумове", а на входната врата очакват с думите "Пред кум вода се не гази. Всяка прищявка на кума е закон". Не се дадоха лесно. След като вдигнахме наздравица, ме накараха да засадя в градината роза. С този ритуал оставихме частица любов в кумския двор, обяснява младоженецът. 

Динко и Галина успяват да организират сватбата си за около шест месеца. Първо започват със запазване на дата и час на венчавката, а след това избират и ресторант. За украсата се доверяват на сватбена агенция. Доста по-напрегнати бяха последните два месеца, тъй като датата на събитието наближаваше, а и вълнението се увеличаваше.

Много държахме да се венчаем в "Св. Богородица". Това наистина е една от най-хубавите църкви, които сме виждали. Нямахме конкретна тема на сватбата. Държахме обаче да има много живи цветя. Сменихме основния цвят на сватбата в последния момент. В деня преди тържеството агенцията дойде да украсява и ни съобщи, че нюансът, който сме избрали, няма да е подходящ, и ни препоръча да го сменим. Това беше малко шокиращо за нас, но им се доверихме напълно, тъй като имаха повече опит. Оправдаха доверието, което им гласувахме. В последния момент поканихме и цигуларка, която изпълни няколко пиеси, ангажирахме и ансамбъл за народни танци, с който пресъздадохме българските народни обичаи, допълва Динко. 

За следсватбена фотосесия младоженците избират красотата и романтиката на стария град в Созопол. Прекарахме един следобед в снимки край морето и в старата част на града. Все още имаше доста туристи и много от тях се спираха и искаха да се снимат с нас, обяснява младоженецът. 

Първите дни след сватбата си Динко и Галина прекарват в пътешествия из страната. Меденият им месец обаче тепърва предстои. И двамата искат да е много специален, на уникална, нестандартна дестинация и по възможност по-далечна. Все още организират голямото си пътуване. Правят го с много желание и любов./ Пазарджишка Марица

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?