2374
Следвайте ни

Страхотна новина! Срещите с приятелки ви правят по-щастливи

viber icon

Ако обичате да споделяте свободното си време с най-добрите си приятелки, имаме страхотна новина за вас – трябва да го правите все по-често. Защото срещите с приятелки ще ви направят по-щастливи, а и съответно по-свежи и здрави!

Ако не вярвате на нас, то няма как да не повярвате на учените от Оксфордския университет, които гарантират с титлите и опита си истинността на изследване, което определя стъпките в живота на всяка жена, която иска да постигне пълно щастие. Една от стъпките за красив и усмихнат живот е срещите с приятелки поне два пъти седмично.

Надяваме се, бързо да се сетите за четири добри приятелки, които да поканите на питие, защото според психолога и ръководител на изследването - Робин Дънбар, здравето и настроението ви ще се подобрят, ако се откъснете от ежедневието и се насладите на сладки приказки с момичетата.

Изследването представя и тревожната статистика, че само две от пет жени имат възможността да излизат с приятелки веднъж на седмица, тъй като считат споделените моменти с момичетата като ощетяващи на семействата си. Разбира се, от това чувство за вина може да пострада и качеството на една среща, като притеснението замества споделеността и удоволствието. За щастие, голяма част от момичетата споделят почти половината си свободно време, за да поддържат близки приятелки – било то по телефона, в лични срещи или в социалните мрежи.  

Водещите фактори за успешно социализиране и съответно подобрено здраве е споделеното пиене на бира (предполагаме, че и виното ще свърши работа). Но нещото, което наистина зарежда с добро настроение са клюките около враговете, колкото и парадоксално да звучи. Така че, момичета, подарете си няколко пъти седмично възможността да излеете гнева си, докато отпивате от добре охладеното питие. Вкусно, приятно и терапевтично, нали?

Оказва се, че приятелите са тези, които ни помагат да оздравеем, да намалим стреса и тревожността и стимулират щедростта ни. Всичко това ни кара да се чувстваме по-здрави, благородни и ценени. И това не се отнася само за дамите, а и за господата – колкото повече приятели имаме и колкото повече време изкарваме с тях, толкова по-добре се чувстваме физически и психически.

Смехът е здраве, както не веднъж сме чували, но при по-големите компании той се размива, комичните ситуации не достигат до всички, а разговорите често се разкъсват. Затова изследването на Оксфордския университет твърди, че перфектната група за срещи се състои от четири приятелки. Което не означава, че не трябва да се социализираме при всеки възможен повод – театър, коктейл или откриване на магазин, навсякъде можем да намерите познати и приятели, които през годините сме изгубили от поглед.

Необходимостта от общуване е не само социално обусловена, а и медицински – нивата на серотонин и окситоцин се повишават при поддържането на приятелски отношения, като тяхната значимост става още по-голяма с възрастта, когато ставаме все по-заети и натоварени с повече отговорности. Именно приятелите са тези, пред които не трябва да се преструваме и можем да реагираме спонтанно и истински.

Затова и повечето успешни и щастливи момичета се радват на споделените моменти с приятелки след работа или на внимателно планираните кратки почивки по женски далече от професионалните и семейни ангажименти. Тези моменти са освежаващи, вдъхновяващи и цветни, пише momichetata.com.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?