Следвайте ни

Стари съвети за млади жени, които си търсят мъж

viber icon

Банчо Банов, финансов експерт

По мои наблюдения много млади жени правят следната грешка. Търсят богат мъж със статус в обществото или синче с богати родители – мерцедес, мазерати маркови дрехи и дебела пачка пари в джоба. И гледат да го омаят. За целта инвестират в тънка талия, фитнес до полуда, силикони, ботокси, мигли, скули и каквото се сетите. Мечтата им е да влязат в живота на успелия мъж, на богаташчето, да си изуят чехличките и да влязат в скъпо обзаведения му апартамент и от тук да ги чака дълго семейно щастие, вярност, скъпи коли,  подаръци и изобилие от внимание от страна на мъжа – че чак до гроб. А те ще му родят едно дете за асортимент и ще се впуснат пак на фитнеси, спа, маникюри, козметици, излизане с приятелки, които ще возят на подарения от съпруга скъп джип и ще се издигнат в очите на слепите.

Каква ирония се получава, щом богатият мъж ги изрита от живота си след като се е наситил на техните ласки. С дете или без дете. След няколко години. И им вземе каквото им е дал – или ако чопнат малко апартаментче, издръжка и мини купър – са не щастливи, но умерено нещастни. Както каза една от участничките в конкурса "Мис Силикон" пред Карбовски: „Ако си с богат мъж, той няма да е само твой.“

Така-а-а, къде е грешката? 

Във филма „Фирмата“ с Том Круз героят му се ожени още като студент за хубавата си жена. Беше беден, но студент в Харвард, отличник, със стипендия. После се забъркаха с едни неприятности с мафиотска фирма, те му направиха постановка да й изневери, той после й призна, уж щеше да го напусне, но в сюблимния момент тя се върна, помогна му и се измъкнаха с чест от неприятностите. Той тогава я попита: „Защо се върна?“. Тя му отговори: „Не се ожених за теб за това, което беше в оня момент. Ожених се за обещанието какъв ще станеш. И ти спази това обещание.“ А парадоксът бе, че той нищо не й беше обещавал. Просто тя беше направила проекция на това какъв ще стане и очакванията се оправдаха.

Къде е уловката?

Когато един мъж вече е успял и богат и вие чак тогава се намърдате в живота му, той не ви цени много. Възприема ви като част от „пакета на успеха“. Все едно си взимаш скъп хотел и ако поискаш, без допълнително заплащане, можеш да използваш и луксозното спа. И той го използва. Хватката е да се загаджите с мъжа, преди той да е успял. Да видите успеха в неговите очи. Да прочетете и да проектирате неговия бъдещ успех по това което ви разказва, колко е наясно в своята област и т.н. Нищо, че е дошъл на срещата с панталон без ръб. Това се оправя. И да извървите с него пътя до успеха. Тогава той истински ще ви цени. Вие се превръщате не в придошла, привлечена от парите и успеха, жена, а в стар боен другар. А мъжете са верни много на старите бойни другари. Колкото по-дълго вървите редом с него към успеха, толко по-дълго ще ви е верен.  Дори и да кривне случайно заради успеха и парите, пак ще се върне при вас, за да остареете заедно. Или както ми каза един приятел, че чул от един милионер: „В началото на прехода дойдох в София с един чифт стари дънки и един стар москвич. Дънките перях вечер, за да изсъхнат до сутринта. Москвич – не лада, не шкода. Но жена ми ме взе. Такъв какъвто бях. Още съм с нея!“

Стара френска поговорка казва, че когато женят двама

 гледат да съберат жена с минало и мъж с бъдеще

Успехът, уважаеми млади жени, се състои от два компонента. Да виждаш възможностите и да се възползваш от тях. Преди брака трябва, трябва да си дадете самооценка. Ако искате да „походите“ с мъже, или поне да опитате – добре. Ама не прекалено, че да ви се „понесе славата“. Ако пък не изпитвате потребност – и/или  не сте тоя тип, още по добре – не ходете. Както се пееше в една песен от соца: „Бъди какъвто си“. Находили, не находили, като се ожените – край. Имате си мъж. Ама не да се пресетите и промените, и не всеки мъж с плочки на плажа да предизвиква пеперудки в стомаха ви. (Недай си Боже, мъжът ви преди брака да ви улови, че ви шарят очите – край, няма да ви вземе). Във филма „Семеен човек“ с Никълъс Кейдж героят му се разделя като студент с гаджето си за да избере кариерата. И след години – директор на компания, ерген, супер успешен и богат, с множество любовни авантюри. Но на една Коледа един „пратеник на съдбата“ прави чудо – той се оказва женен за бившето си гадже, с две деца, продавач на гуми във фирмата на тъст си, съвсем обикновен американец, живеещ в предградията. Добре, ама в другия живот се оказва, че една хубава чужда съпруга флиртува отдавна с него. Незнаейки историята на другия си живот, я пита насаме: „Има ли нещо между нас?“ Тя му отговаря: „Танцуваме около това (т.е. да изневери с нея на жена си – б.а.) от години. Другата седмица мъжът ми е при майка си с децата. Защо просто не се отбиеш?“ Незнаейки адреса й (с манталитета на Дон Жуан от другия живот), той споделя със своя най-добър приятел от семейния живот и го пита за адреса й. Онзи се изумява: „Джак, помниш ли какво си говорихме за брака? Това е като депозит в банка „Доверие е вярност“.

Изневериш ли веднъж, депозитът ти се закрива. Завинаги!

И нашият човек се отказва. И продължаваме с изводите -  да умеете да направите проекция на бъдещия си съпруг и да видите в него успеха – често преди и самият той да подозира за него.

Разказ на един познат. Предавам го дословно: „Кой каза, че нямало ерудирани сервитьорки? Пия си кафето редовно в скъпо кафене, в подножието на скъп хотел. Отсреща – паркирани лимузини, вътре – приказни герои. И тук – там някоя маса с по две-три приказни героини. Сервира ми една хубава сервитьорка. Позната. Стори ми се леко намръщена. Питам я: "Как е животът?" Тя: "Ох - работя, после се прибирам да спя и пак на работа. Уфффф! Омръзна ми!" .Казвам: "Има решение. Намери си богат мъж да се грижи за теб. Я виж колко левенти има тук!" Тя: "Чел ли си приказката, в която една девойка трябвало да целуне крастава жаба и тя се превърнала в прекрасен принц?" Аз: "Разбира се." Сервитьорката: "Е, проблемът с този контингент тук е точно обратният. Гледаш го принц, а като го целунеш, се оказва крастава жаба!" .

Сега-а-а. Отиваме в икономиката после при старите баби и дядовци от село. Във филма „Бандата на Оушън 3“ Ал Пачино, който играе Уили Бенкс, изхвърля от бизнеса си (бъдещо страхотно казино с хотел) с измама и шантаж, своя партньор Рубен, приятел на Оушън (Джордж Клуни). Когато Рубен чува за намерението му и се изумява, Ал Пачино отговаря: „Ти си мъртво тегло. Мислиш ли че ще те нося на гръб и ще ти плащам едновременно?“ (Въпреки че Рубен му помагаше при строежа на хотела с осигурявяне на материали, разрешителни и т.н., но …след това нямаше какво повече да даде – според Ал Пачино. Затова Ал реши да го изхвърли от бизнеса).

В икономиката също има термин Dead weight loss – загуба на мъртво тегло

Любенето си е любене, но не мислете, че щом сте дала на мъжа си да ви люби (удоволствието все пак е и за двамата), сте му поднесла целия свят на сребърен поднос. Вижте какво допринасяте в брака. Ама не да го преувеличавате, спрямо приноса на съпруга си. Както казва Наталия Кобилкина в клипа „Живот с непоносим партньор“: „Той дава толкова малко (показва с ръце), а отчита, че е дал толкова много (и показва в ръце).“ За да поясня – непоносимият мъж партньор дава 1 сантиметър, а отчита че е дал един метър. Същото важи и за жената – в брака малко от малко и тя трябва да допринася – като партньори в бизнеса. Не случайно французите казват: „Бракът е сериозно предприятие.“ 

Отиваме на старите баби и дядовци. Разказаха ми за един мъж, решил да се жени за засукана жена, малко тип златотърсачка. Води я да я запознае с родителите си на село – а те свестни, съвестни, добри и трудолюбиви хора – в духа на класическите български традиции. По гроздобер, ако оберат лозето преди да се мръкне и остава още светло, тичат да помогнат на по-немощния съсед по лозе. Та представя мъжът бъдещата си годеница, хапват, после той я закарва до близкия град, където живее тя и се връща при майка си и баща си. Баща му го поглежда и казва: „Не знам какво ти е в главата, но ако се ожениш за тази жена, цял живот на гърба си ще я носиш!“ Той въпреки това се жени, и …след година-две се развежда. Хубаво, че не са имали деца.

Пак при старите баби и дядовци. На село за тъкъв тип жена от горния абзац си има израз „галотка“. Това е каруца с две колела, с един впряг за магаре/кон. И кочияшът само се вози, вика дийй и плясва от време на време магарето с камшика. Такъв тип брак е обречен на разпад.  

И за да завършим оптимистично, по-скоро афористично – весел случай от соца – двама студенти от МЕИ (инженерния ВУЗ). Преподавател ги скъсал два пъти (редовна и поправителна сесия) на един и същи изпит и те решили да го трепят. С керемида от покрива. Която да опише парабола и да го тресне по главата. Добре, ама керемидата не улучила професора, той вдигнал глава и ги видял. И, хайде при декана. Деканът смръщил вежди и ги питал: „Били ли сте на изпит при мен?“ Те: „Да, другарю декан.“ „И колко съм ви писал?“ Двамата: „Петици.“ Деканът, ядосано: „Как съм ви писал петици, та вие една парабола не може да сметнете като хората!“J

Така, че уважаеми млади жени, къде сте тръгнали да търсите съпрузи, ако не може да сметнете една траектория като хората

 

 

 

Коментари (1)

Vat

Vat

14.03.2021 | 15:26

Хубава статия.Много верни работи.Браво на автора.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?