Следвайте ни

Срам и болка: Ето как Слави унижавал всяка вечер Деси Тенекеджиева

viber icon

Срам, унижение и страдание - така Деси Тенекеджиева описва чувствата, които е изпитвала в продължение на няколко години от страна на Слави Трифонов и шоуто му. Шегите на неин гръб се отразили негативно на работата й и опетнили името й, пише в исковата си молба актрисата.

Заради дългогодишните подигравки в „Шоуто на Слави” по Би Ти Ви и в телевизията на Слави Трифонов „7/8 ТВ” Тенекеджиева е осъдила Дългия и двете медии за общо 24 000 лв, похвали се самата актриса. Въпреки че оценявала претърпяното унижение на доста по-голяма сума – 50 000 лева, актрисата е доволна и на това обезщетение. Тя декларира, че няма да харчи парите, е ще дари цялата сума на фондацията за млади таланти „Стоян Камбарев”, която управлява.

В продължение на няколко години актрисата бе герой в скечовете на актьорската вечер в шоуто, а самата тя била много изненадана, че е на мушката на сценаристите. Деси имала прекрасни отношения с екипа на Трифонов и преди да започнат подигравките няколко пъти е гостувала на Слави. Винаги била посрещана с голямо внимание и уважение. С Краси Радков пък били състуденти в НАТФИЗ и били в приятелски отношения. Актрисата не можела да си обясни защо са злобните подмятания за външния й вид, тъй като самата тя никога не се е приемала за красавица.


Имала чувство за хумор и самоирония, но гаврите с нея преминали границата на обикновена шега. Мотивът в исковата молба на Деси бил, че години наред хората свързвали името й не с професионалните й, лични и обществени постижения, а с грозни и непристойни сравнения, епитети и обиди от национален ефир. 

„Това е безпрецедентен случай в товата съдебна история. Частно лице да осъди най-рейтинговото шоу, задържало се повече от 20 години в национален ефир и солидарно телевизията, която го излъчва. Смятам тази победа за много важна крачка. Не само лично за мен, а за всички. Има смисъл. С това решение ВКС ми върна доверието в българската съдебната система, което беше доста разклатено... Да, явно има и неподкупни съдии, които гледат обективно и отсъждат безпристрастно и независимо!”, похвали се пеещата актриса.

Предаванията, за които Тенекеджиева ще получи обезщетение за гаврите с нея са за период от 2 години  - от 5 септември 2013 до 18 май 2015 г., за общо 16 издания. Подигравките обаче продължиха до края на 2017 г. Слави вече е започнал да сваля едно по едно всички видеа от актьорските вечери със скечове, осмиващи Тенекеджиева. От сайта на „Шоуто на Слави” част от подигравателните скечове с превъплъщенията на Мариан Бачев в образа на Десо Тенекеджиев, вече са свалени. Актьорът пародираше актрисата, появявайки се в ефир с дълъг изкуствен нос.

Първото осмиващо Деси предаване било излъчено на 5 септември 2013 г., когато в „Шоуто на Слави” бил показан скечът „Божидар Димитров за вампирите в България”. Тогава покойният вече шеф на Националния исторически музей говореше за находки на мъртъвци, погребани като вампири у нас. „Добре, това е третият намерен вампир в нашата страна. Значи в момента имаме три български вампира, така ли?”, пита Слави. Комикът Краси Радков, който влиза в образа на историка, му отговаря: „Не, четири са. Забравяш Деси Тенекеджиева”. Гаврите с визията на актрисата продължават в този дух и през следващите 4 години, а в скечовете тя е оприличавана на вещица, крокодил, вълк, змия и таралеж.

Първоначално Деси била разколебана дали да започне битка срещу Би Ти Ви, тъй като била в приятелски отношения с ръководството, а и не искала да си отрязва пътя за изяви в нея. Адвокатите й Анна Попова и Петър Петров обаче били категорични, че Би Ти Ви трябва да поеме солидарна отговорност заедно със Слави, защото без нея предаването нямало да има трибуна. Още от самото начало на съдебната епопея те били сигурни, че ще спечелят делото. От 2000 до 2005 г. Тенекеджиева бе рекламно лице на Жан-Пол Готие, участвала е в много български и европейски филми. Партнирала си е със звезди като Жерар Депардийо. Свидетелите на актрисата потвърдили в съда, че в резултат на шегите и подигравките във вечерното шоу тя започнала да страда от безсъние и понижено самочувствие, пристъпи на паника и повишена раздразнителност. Сценаристите пък се бранели в съда, че предаването е хумористично и скечовете били „комедийно изкуство”. „Какво комедийно изкуство е да те нарекат „вампир” и „вещица”, просто не разбирам?”, не се предава тя.

„И така, преди 5 години започнахме една борба, която по нищо не предвещаваше, че ще е лека. Слави ми се обади по телефона веднага: „Недей да се занимаваш с глупости. Ела в шоуто ми. Винаги си била добре дошла. Ела и ме залей с чаша вода, ако искаш. Каквото искаш направи. Но не започвай безмислени дела. Минимум 5 години ще продължи, ще загубиш сума пари за адвокати и такси, ще ни дъвчат с години в жълтите медии и накрая ще загубиш”, умолявал я шоуменът. Разходите и таксите наистина били огромни, но според Тенекеджиева битката си струвала, защото за нея нямало нищо по-важно от човешкото достойнство, името и честта.

Сагата продължила повече от 5 години. Делото минало през всички инстанции, а накрая стигнало до Висшия касационен съд. На първа инстанция Деси спечелила, но на втора изгубила. Справедливостта обаче възтържествувала и ВКС окончателно се произнесъл на страната на Тенекеджиева. Исканата сума обаче е намалена от 50 000 на 24 000 лева. В аргументите си магистратите посочили, че актрисата е публична личност, но е недопустимо да се накърнява и унижава достойнството й. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

titi

titi

22.08.2020 | 18:06

Само така Деси ,наглеца трябва да плаща за дяволъка и простотията си!Всички орезелени от този нарцис ако започнат да го съдят ще го фалират!Предложи твоите адвокати на всички потърпевши да види откъде изгравя слънцето ,Славчо!Ама почакайте малко да стане политик и го подпукайте!

Отговори
14 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?