Следвайте ни

Солистката на „Българе“ запя в дует със 100 Кила

Албена Вескова, брала тютюн и копала картофи в Тополово, покори световните сцени

viber icon

С два нови албума в началото на новия творчески сезон ни зарадва солистката на ансамбъл „Българе“ Албена Вескова. Те са записани преди няколко месеца, но сега виждат бял свят на музикалния пазар у нас. Единият е „Жарава“ за сватби и тържества с дълги хороводни китки, а другият „Родопска мистерия“ с гайдаря Веселин Кузмов от Марково.  Сега най-новият експеримент на певицата е дуетната песен „Бъдеще“ с рапъра 100 кила.

Във втория диск са събрани емблематични песни от Родопа планина, някои от които са познати, а други не чак толкова, ала невероятният глас на Албена Вескова им придава сила, която пренася слушателя в друго измерение. Това е мнението и на Христо Димитров - продуцент и създател на фолклорен ансамбъл „Българе“, който нарича вокала Албена една българска „мистерия“.

Не мога да повярвам, че песните за целия албум записах без предварителни репетиции с невероятния талантлив гайдар Веско Кузмов, разказва певицата.

"Не мога да повярвам, че песните за целия албум записах на един дъх, без предварителни репетиции с невероятния талантлив гайдар Веско Кузмов. Отидох до Асеновград да видя родителите си и между другото влязохме в студио „РЕ“ на тонрежисьора Ефтим Чакъров и така се получи всичко", разказва певицата.

По превъзходен начин тя е изпяла песента, химн на Родопите - „Бела съм, бела юначе“, „Остани сбогом, Стара планино“, „Стани ми, майчо, омеси“, „Гайдине свирят“ , „Дали беше Гано ходила…“ и много други.

Албена Вескова е родена в Асеновград, но е израснала  в китното село Тополово в подножието на Родопите, известно като най-музикалното село в региона. Любовта към народните песни е наследила от майка си Анка Стефанова. Едва на 13 печели първия си златен медал на надпяването в Копривщица. Тази любов към фолклора я отвежда към музикалното училище в Широка лъка, а след това завършва и „Музикална педагогика“ в АМТИИ-Пловдив.

Седем години е гастролирала със световноизвестния хор „Мистерия на Българските гласове“, а от 2013 г. е солистка на най-големия частен професионален ансамбъл „Българе“ в спектаклите „Това е България“ и „България през вековете“. От няколко месеца е автор и водещ на предаването „Чаршията“ по телевизия „Българе“.

Николай Чапански, автор и водещ на фолклорни предавания по Радио Пловдив

На снимката:   Албена Вескова

Албена Вескова със 100 Кила

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?