Следвайте ни

Смартфонът - сгъваем и 5G през 2019-а

Три големи новости променят коренно пазара на умните телефони

viber icon

Изминалата 2018 беше невероятна година за смартфоните. Революционни технологии като тройната камера, дисплей без панел, вграден скенер за пръстови отпечатъци и безжично зареждане бяха само част от нововъведенията, които се превърнаха в задължителни на пазара на мобилни устройства. Смартфоните са най-масовият технологичен сегмент и точно за това всички големи производители се надпреварват да подобряват своите модели.През тази година ще видим поредната революция на умните телефони. Тя ще се изрази в най-новите технологии и тенденции, които очакват пазара на смартфони. И особено в технологиите, които ще донесат истинска промяна на пазара. Процесорите с повече ядра, увеличаването на вътрешната и оперативната памет и добавянето на повече камери и по-добри оптики няма да попаднат в класацията ни, защото те са просто подобрение на вече съществуващи технологии.

Пръв беше Samsung

В началото на всяка година това е една от задължителните иновации, които се коментират за пазара на мобилни устройства. Спекулациите за серийно производство на сгъваеми смартфони започнаха още когато през 2016 година Samsung разкри, че работи върху телефон, който може да се огъне или сгъне. Очакванията бяха, че компанията ще пусне поне прототип на тази технология през 2018-а. Това обаче не се случи. През декември Samsung разкриха, че най-накрая ще пусне сгъваем смартфон през първата половина на 2019 година. Много други производители също работят по сгъваеми смартфони, които дебютират през тази година. До Коледа на пазара ще видим сгъваеми устройства от редица други компании, сред които Huawei, LG, Motorola и ZTE.

На провелото се в началото на януари Consumer Electronic Show 2019 именно огъващите се смартфони бяха една от големите премиери. Новата технология обаче се оказа доста скъпа, като единствено китайският производител от ZTE представи модел с цена на дребно. Характеристиките на телефона са по-скоро от среден клас смартфони, а цената ще започва от 799$ в САЩ. Специалистите очакват в средата на 2020 година технологията за производство на огъващи се смартфони да напредне достатъчно, че производствените разходи на подобни модели да паднат с до 45-55%, което да ги направи много по-достъпни.

7nm процесори

През последните няколко години мобилната 4G мрежа е своеобразният връх, когато става дума за преноса на данни при мобилните устройства. През тази година ни очаква истинска революция - най-накрая ще видим на пазара и 5G смартфони. Предстоящата 5G мрежа ще направи вашия смартфон в пъти по-бърз. Макар че първите устройства, поддържащи новата и по-бърза 5G мрежа, ще се появят през второто тримесечие на 2019 година, редица анализатори смятат, че самата мрежа няма да бъде готова за масова работа преди началото на 2020 година.

В допълнение към 5G мрежата смартфоните през следващата година ще бъдат проектирани и с новите 7nm процесори. Тези чипсети ще бъдат изключително мощни. Apple и Huawei вече въведоха тези 7nm чипсети на най-новите си смартфони, дебютирали в края на 2018 година. Тези мощни процесори, комбинирани с 5G, ще пренапишат изцяло начина, по който ползваме смартфоните. Според редица изследвания новата 5G технология ще направи между 4 и 10 пъти по-бърз преноса на данни. Някои от смартфоните, очаквани на пазара през тази година с вграден модул за 5G мрежата, са Samsung Galaxy S10, OnePlus 7 / 7T, Huawei P30, Oppo 5G, Honor 5G и Xiaomi Mi Mix 3.

Еволюция на дисплеите

Всички очаквахме да видим първия смартфон без рамка, съставен изцяло от еднороден дисплей. Добавянето на прорез на дисплея беше стъпка към увеличаване на размера на екрана. Samsung работи върху смартфони с различни разрези, наречени Infinity-U, Infinity-O, Infinity-V и дисплеи. Тези технологии ще предложат още повече пространство и рекордно съотношение видима част към тяло, стигащи до 98% (т.е. 98% от видимата предна част на устройството е дисплей).

- Infinity-U и Infinity-V - тази технология се ползва в огромната част от новите смарфони, като от най-добра възможна технология през 2018 година в края на 2019 се очаква тя да остане изцяло в телефоните от нисък и среден клас.

- Infinity-O: Видимата част на дисплея тук е оформена като О, което различава тази технология от предишните. Вместо да бъде поставен на самия върха, този панел се поставя в самия дисплей. Според мнозина това ще бъде единствено преходна технология, която ще остане слабо застъпена в серийното производство.

- New Infinity: Новият Infinity ще предложи истинско изживяване без дисплей. Samsung Galaxy S10 може да е първият смартфон с дисплей New Infinity, като от компанията анонсираха, че това дали технологията ще стане серийна и стандартна за предстоящите модели, зависи изцяло от производствените мощности, като за момента новите дисплеи все още са трудни и скъпи за производство. Тенденцията е до края на 2019 година New Infinity дисплеите да поевтинеят с до 35% от сегашната им стойност.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?