1939

Скандинавската богиня Freija омагьосва „България търси талант“

Музикалното семейство Теодора и Добрин Стоянови и тяхната група представят Пловдив на полуфинала в музикалното риалити

Да крещиш пред цяла България "Наздраве" с пълен рог медовина, е усещане, което никога не съм си представяла, че ще изпитам. Но ето, случи се - Freija е на полуфиналите в "България търси талант" - предаване, в което не вярвахме, че ще бъдем оценени. Това казва вокалистката на група Freija Теодора Стоянова. Тази неделя пловдивчани и фенове на скандинавската рокмузика ще стискат палци за нея, съпруга ѝ Добрин Стоянов и цялата банда на живо по bTV.

Freija черпи вдъхновение от фентъзи сюжетите и скандинавския фолклор. Пред журито Теди и Добо представиха шведска песен ​- нещо твърде непознато за българския вкус. Но така е - когато любими са ти сериалът „Викинг“ и книгите на Толкин „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“, предизвикателствата не те плашат и отказват, а напротив, дават ти още по-голям мотив да докажеш ценността на идеите си.

„Решаваща роля за нас изигра престоят ни във Финландия, през който успяхме да се запознаем с

бита, културата и обичаите на северните страни.

Когато се върнахме в България, решихме да вплетем тези впечатления в музикалния проект Freija. Искахме да предадем своето вдъхновение на повече хора, затова решихме да се явим в осмия сезон на „България търси талант“ с ясната идея, че няма да бъдем разбрани. Но искрено вярвахме в красотата на музиката и смисъла на посланията. Тази убеденост ни помогна да впечатлим журито и да достигнем до полуфиналите, обяснява Теодора. Съпругът ѝ Добо (китари) първоначално бил леко скептичен, но ентусиазмът на Теди го запалил.

Най-големият фен на дуета е 3-годишната им дъщеричка, която от съвсем малка е покрай мама и татко на сцената, знае всичките им песни, проявява музикален и актьорски талант. Много ги подкрепя в предаването, радва се, когато зърне лицата им по телевизията, дори разказва на приятелите си в детската градина за тях. „Когато ситуацията го позволява, я водим с нас по концертите, защото времето с нея е безценно. Щастливи сме, че заедно преживяваме музикалните си приключения“, казва майката.

Нежната половинка от Freija е завършила българска филология

„Науката и литературата ми дадоха изключително много. Целият обем от знания, натрупан във филологическите и антропологическите ми търсения, сега е изключително полезен при проучването на причудливия скандинавски фолклор“, смята Теди. За Добо работата и творческата дейност също са свързани. Предизвикателствата, които среща в едното, му помагат в другото, и обратно.

Една от основните сцени, на които се изявява Freija, са средновековните исторически фестивали в България. Там групата пресъздава бита, културата и музиката на викингите, като си партнира с много възстановчици и исторически реенактори в България. „На тези фестивали изпълняваме песни от Скандинавието, като се опитваме да се доближим до автентичното облекло на викингите. Дъщеря ни също е с нас - има своя викингска туника, танцува средновековни танци и се възхищава на рицарите. Вярваме, че това ще я направи човек с  широк кръгозор и разнообразни интереси“, убедено е младото семейство.

Освен по фестивали

групата е добре приета и на метъл сцената.

Имат покана да подгряват сходната по контекст чуждестранна банда Ildaruni в София. Това за тях е невероятна чест и потвърждение, че вървят в правилната посока.

Но едно от най-големите им постижения е, че по пътя си откриват хора, които ги подкрепят и обичат. Към тях с времето се присъединяват двама страхотни музиканти и приятели, с които правят музиката си още по-интересна и разнообразна - Теодор Чехович и Александра Швадчина. Работят върху авторски песни, които записват за предстоящия си албум. „Можем само да си пожелаем вдъхновението да не ни напуска и всички планове и успехи да ни се случат точно така, както сме ги мечтали“, стиска си палци Теди.

 

„Не“ на страха и смирението

Двигателите на Freija Добо и Теди разказват, че в средновековната скандинавска култура животът е изпитание, но смирението и страхът не са алтернатива на трудностите. По думите им, викингските песни и послания ни помагат да  преодоляваме несгодите без страх от провал. На пръв поглед българската културна традиция е различна, но всъщност в същината си всички народи са свързани с невидима нишка, убедени са музикантите.

Те вярват, че родната сцена продължава да се развива въпреки бедствията, които сполетяха целия свят през последните години. Самият факт, че допускат толкова непозната като култура група като Freija до толкова широка аудитория, според тях показва, че хората имат нужда да се докоснат до различното и провокативното. „Броят на групите и музикалните проекти, които се обръщат към фолклора, продължава да расте. Тази тенденция показва, че хората, уморени от развитието на цивилизацията, все пак имат нужда да усетят нещо автентично“, разсъждава Теди.

Според Добо пък в България е пълно с талантливи музиканти и творци, а родната сцена има много какво да покаже на света. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Галя Минкова

Галя Минкова

22.04.2022 | 20:39

Нямам представа дали коментарът ми е на доброто място, но се отнася за група Фрея. Пожелавам успех на групата в неделното им представяне в "България търси талант" и бъдещите им проекти. Едно голямо предимство на Фрея е че Добрин не само свири, но и създава музикални инструменти, тъй като по професия е лютиер. Това внася дух и автентичност на песните им. Успех.

Отговори
4 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?