Следвайте ни

Сирни заговезни е! Празник с чудни традиции

viber icon

На 14 март 2021 г. се отбелязва празника Сирни заговезни, известен още като Прошка, Поклади или Прошкина неделя. Този празник винаги се отбелязва 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни. Великденските пости   започват на следващия ден след Сирни заговезни и продължават до 2 май 2021 г.

По традиция на този празник младите семейства отиват на гости на своите родители, кръстници, по-възрастни роднини, както и при кумовете. Младите искат прошка на по-възрастните с думата „Прощавай, мамо,татко...“, а те им отговарят – „Простено да ти е, и от мен, и от Бога."

На Сирни заговезни искаме прошка от всички наши близки и приятели, на които се извиняваме за провиненията през годината, ако сме ги обидили или засегнали волно или неволно. По традиция прошка не си искат само съпрузите, защото се знае, че на другия ден може пак да се скарат.

На вечерната трапеза се слагат риба, масло, яйца, мляко, сирене, всякакви млечни продукти, баница със сирене, праз лук или кисело зеле, без месо.

Един от най-обичаните от децата ритуали – обичаят „амкане“ или „хамкане“ се прави след вечеря. За него е нужно да се свари яйце или да се приготви халва или сирене, завързани на конопен конец. Той се залюлява над трапезата и всеки посяга с отворена уста, когато яйцето се насочи към него. Който захапе яйцето с уста, той ще е най-здрав.

В неделя се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?