Следвайте ни

Шок в мрежата: Какво се случва с Клинт Истууд ВИДЕО

Световните социални мрежи бяха заблудени от мрачна фалшива новина

viber icon

През изминалия уикенд световните социални мрежи бяха заблудени от необичайна и мрачна фалшива новина – кино легендата Клинт Истууд починал по време на снимките на реклама.

Това се оказа невярно, въпреки че публикации и съболезнования бяха споделени стотици хиляди пъти онлайн.

Това не е първият път, когато се случва интернет “да погребе” световноизвестния актьор и режисьор. За първи път Истууд “умира” през 2017 г.

Все още не е ясен точния произход на фалшивата новина, но заради статута на актьора тя бързо се разпространи онлайн.

На някои от видеата и публикациите са използвани запазените знаци и лога на известни новинарски уебсайтове като Си Ен Ен, например.

От екипа на Истууд коментираха, че той е съвсем жив и в отлично здраве.

Клинт Истууд не е първата известна личност, с чиято смърт се спекулира. Подобни измами онлайн съществуват главно заради това, че привличат четения към различни съмнителни медии.

Известни личности като Пол Макартни, Бритни Спиърс, Тейлър Суифт и Ръсел Кроу също са били “погребвани” през годините с фалшиви новини.

Може би най-известната подобна измама е със смъртта на Стийв Джобс. През 2008 г. медията “Блумбърг” публикува некролог с информация за смъртта на създателя на технологичната компания “Епъл”.

Оригиналният текст е с дължина близо 17 страници, в които се говори са постиженията на технологичния гении, като това я прави да изглежда по-реалистична и сериозна.

По-късно от “Блумбърг” изтеглят некролога и се извиняват, че бил пуснат по погрешка. Джобс умира през 2011 г. – три години по-късно.

 

Източник: Блиц

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?