4232

Селин Дион показа какво й причинява тежкото ѝ заболяване ВИДЕО

Когато цялото ѝ тялото блокира, става ясно че Дион търпи мъчителна болка, докато екипът ѝ прилага назален спрей диазепам

 

Сeлин Дион дава на феновете си безпрецедентен поглед към борбата си със Синдром на скования човек през последните няколко години от живота си.

В сърцераздирателна сцена в края на предстоящия ѝ документален филм "Аз съм Селин Дион" 56-годишната суперзвезда несигурно — но триумфално — се завръща в звукозаписното студио след поставянето на диагнозата синдром на скованото лице през август 2022 г.

Минути по-късно тя се отправя към среща с физиотерапевта (част от текущия ѝ план за лечение) и започва да усеща спазми в крака си, пише people, цитирано от fakti.bg.

Когато цялото ѝ тялото блокира, става ясно че Дион търпи мъчителна болка, докато екипът ѝ прилага назален спрей диазепам . "Ако тя отново изпадне в спазъм, ще направим 9-1-1", казва член на екипа ѝ.

"Всеки път, когато се случи нещо подобно, те кара да се чувстваш толкова неудобно," казва Дион след това във филма. "Не знам как да го изразя... не ти харесва да нямаш контрол над себе си, разбираш ли?""

По време на интервюто си за корицата на PEOPLE петкратната носителка на Грами разсъждава за ужасяващия момент, който е заснет от екипа на режисьора Айрин Тейлър.

"Една от особеностите на Синдрома на скования човек е, че свръхстимулацията — независимо дали е щастие, дали е тъга, дали има звук, изненада — може да ме вкара в криза", казва Дион и добавя: "Бях добре, а после нещо се задейства."

За Тейлър това, че е била на "два метра разстояние" от Дион, когато тя е преживяла кризата, ѝ е помогнало да разбере по-пълно разстройството.

"Това беше наистина необикновено нещо, не само за Селин да го преживее, но и за мен да бъда свидетел," казва Тейлър. "Продължих да снимам, защото това е моят начин на работа, а после реших, че ще решим дали да монтираме това във филма."

С филма Дион работи за хуманизиране на рядкото разстройство и помага за набирането на пари за научни изследвания с надеждата да намери лек.

„Невропатията може да бъде наистина широка. Ето защо се опитвам да участвам наистина в набирането на средства, за да могат хората да се консултират и да говорят за това със своя съсед, приятел, съпруг“, казва Дион.

Добавя д-р Аманда Пике, която служи като директор на програмата по автоимунна неврология в медицинския кампус Anschutz на университета в Колорадо и е лекарят, диагностицирал Дион: „Бъдещето за Синдрома на скования човек е светло и има много на хоризонта.“

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?