Следвайте ни

Седма симфония на Шостакович оглася Античния

viber icon

Прочутата Седма симфония на Дмитрий Шостакович ще звучи на Античния театър в Пловдив на 22 август. Концертът е част от световния проект  "Музыка мира" и е посветен на победата над хитлерофашизма по време на Втората световна война.

В спектакъла под тепетата ще участват 95 музиканти от Пловдивската опера под палката на маестро Диан Чобанов. "Седма симфония на Шостакович е велико произведение, което отразява не само волята за победа, но и неустоимата сила и дух на руския народ. Музиката е хроника на военните години. Всеки звук разказва история", напомнят организаторите на концерта.

Проектът "Музыка мира" е международен музикален формат и има за цел да приобщи широките обществени слоеве в страните на Западна и Източна Европа - Германия /градовете Берлин и Торгау/, Австрия /Виена/, България/Пловдив/, Русия / Прохоровско поле, Белогородска област, където се е състояло повратното за изхода на войната танково сражение/.  

         Плановете на проекта предвиждаха на 8 май едновременно на 5 места по света да прозвучи "Ленинградската симфония" в изпълнение на водещи национални оркестри, но поради световната пандемия от  COVID -19, това се оказа невъзможно и  всяка страна трябваше да  намери свое решение за отбелязването на юбилея.

 "Музиката е моето оръжие", заявява Шостакович. Портретът му е поместен на корицата на сп. "Тайм" от 20 юли 1942 г.

Той започва да композира вариации от бъдещото произведение още през 1935 г. в жанр Passacaglia. През лятото на 1941 г. първата част е напълно готова. Шостакович разказва: „ Работех по-бързо от всякога. Не можех да правя нищо друго. Наколо беше ужасно. Война. В музиката си просто исках да уловя образа на страната ни, която се бореше толкова отчаяно. В първия ден на войната вече бях започнал работата си. Тогава живеех в консерваторията, както много други музиканти. Композирах, но бях и боец. Не спях и не ядах”.

Няколко дни преди началото на 1942 г. творбата е изцяло готова. Първото изпълнение е в Куйбишев, където е евакуирана трупата на „Больщой театр”- 5 март 1942 г. Репортери от различни страни идват на премиерата. Оценката на музикалната критика и публика е повече от висока. Най-известните филхармонични общества по света искат партитурите. Първите изпълнения зад граница са няколко месеца по-късно в Лондон, Лондонски симфоничен оркестър с диригент Хенри Вуда и в Ню Йорк под палката на   Артуро Тосканини. От тук нататък музиката тръгва по целия свят.

На 9 август 1942 г., когато според плана на Хитлер Ленинград е трябвало да бъде превзет, навсякъде звучи Симфонията на Шостакович.
Подготовката за този концерта започва още през зимата, а партитурата е доставена от самолет, неизвестно как промушил се през блокатата, продължила 872 дни. Много от професионалните музиканти вече са загинали в битка или починали от глад, високоговорителите съобщават, че се издирват живи музиканти, докарват валдхорнисти, тромбонисти и цигулари направо от близката фронтова линия.

Решено е, че ще дирижира Карл Елиасберг, но за първите репетиции го довличат на шейна, защото няма сили да ходи. Отначало се събират 9 човека, после стават повече и повече. Започват и репетициите. Това е началото на  този единствен и най-страшен концерт на всички времена. Звучат страданието, болката, ужасът от войната и накрая - несломимата вяра на съветските хора в победата. Тържествено, страшно и почти жестоко ликуване, разтърсващо сводовете на залата. Велика музика, написана с кръв!

Командващият Ленинградския фронт ген. Говоров през цялото време на концерта поддържа масиран огън срещу вражеските батареи, за да не пречат снарядите им на музиката!  По думите на знаменития цигулар и диригент Давид Ойстрах по време на войната симфонията на Шостакович наистина е звучала като "пророчество за победата над фашизма". Германците, станали неволни слушатели, са изумени. Един от немските войници по-късно споделя: ”В деня на изпълнението на Ленинградската симфония разрахме, че ще загубим не само битката, но и цялата война.Тогава почувствахме силата на руския народ, който можеше да преодолее всичко”

       Изпълнител на проекта е Фондация за културни и образователни  програми"Открито море" - Москва, под патронажа на Посолството на Руската Федерация в България.

Оля АЛ-АХМЕД

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?