Следвайте ни

Седемте финансови грешки, които ни заробват на младини

viber icon

Опитвате да сте „в крак” с по-богатите си приятели
Ако имате приятели с по-големи финансови възможности от вас, вероятно се чувствате принудени да се обличате с подобни дрехи, да ходите по едни и същи заведения. Важно е да знаете лимита си и да не се впускате в непремислени харчове, само за да може да се съобразите с чужд начин на живот.

Не харчите правилно заплатата си
Правилото за бюджета 50/30/20 е просто и лесно, що се отнася до финансовата стабилност. Харчете 50% от доходите си за наем, храна, транспорт и сметки, 20% за спестявания и изплащане на кредити, а останалите 30% отиват за вас и хобитата ви.

Винаги поръчвате храна за вкъщи
Когато нямате умения или нерви да готвите хубави и топли ястия, може да се изкушите да поръчвате храна постоянно. Това означава, че започвате да прекалявате, а вероятно не сте достатъчно финансово стабилни, за да си го позволите. В днешно време е доста лесно да се научите да готвите, благодарение на всички социални мрежи и канали.

Изкарвате си кредитна карта твърде рано
Ако не може да си позволите да извършвате месечни плащания, но изпитвате желание да купувате много неща, които дори не са ви необходими, най-добре изчакайте, докато не намерите наистина добре платена и постоянна работа.

Не планирате пенсиониране
Вероятно не искате да мислите толкова далеч в бъдещето, когато сте на 20 години, но това би било грешка. Трябва да започнете да внасяте пари в пенсионна сметка (спестовен влог, депозит) възможно най-рано, защото с течение на времето те ще съберат лихва.

Пренебрегвате допълнителното здравно осигуряване
Може да се чувствате като супергерой в началото и дори средата на 20-те си години, но не сте застраховани от наранявания, болести, бедствия и други проблеми. Не трябва да пренебрегвате допълнителното здравно осигуряване и обезателно гледайте да е включено зъболечение в условията. Медицинската застраховка може потенциално да ви спести хиляди левове.

Не работете „от днес за утре”
Ако настоящата ви работа не е това, което искате да правите с живота си, не бива да се страхувате да рискувате, дори ако това означава да започнете неплатен стаж в мечтаната компания.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?